Do głównych składników soku żołądkowego zaliczamy: · kwas solny: aktywuje peprynogen do pepsyny, denaturacja białek, niszczenie flory bakteryjnej, ułatwia wchłanianie żelaza i wapnia. · pepsyna: odpowiada za zapoczątkowanie trawienia białek, · podpuszczka: ścina białko mleka · czynnik wewnętrzny Castle’a: odpowiada za wchłanianie witaminy B12, · lipaza żołądkowa: zapoczątkowuje trawienie zemulgowanych tłuszczy , · katepsyny: niszczy wiązania peptydowe, · elektrolity: chlor, sód, potas, wodorowęglany oraz w niewielkich ilościach: wapń, fosforany, magnez i siarczany, · substancje grupowe krwi: pełnią funkcje ochronną, · glikoproteiny i proteoglikany śluzu: główna bariera ochronna dla błony śluzowej żołądka, · woda. Funkcje żołądka: -wytwarzanie soków żołądkowych -trawienie białek, -trawienie tłuszczy -wyjaławianie pokarmu
Wymień składniki soku żołądkowego, określ ich znaczenie.
Wymień funkcje żołądka.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź