zaprojektuj prawidłowy, dzienny jadłospis dla przedstawicieli kilku grup społecznych np. ucznia szkoły średniej, sportowca, pracownika umysłowego, kobiety w ciąży itp., uwzględnij źródła różnych składników, wartość kaloryczną, częstość posiłków,

zaprojektuj prawidłowy, dzienny jadłospis dla przedstawicieli kilku grup społecznych np. ucznia szkoły średniej, sportowca, pracownika umysłowego, kobiety w ciąży itp., uwzględnij źródła różnych składników, wartość kaloryczną, częstość posiłków,
Odpowiedź

dla sportowca: I śniadanie: 1/2 grahamki, łyżka twarożku wiejskiego, zioła do posypania, szklanka kawy z mlekiem; II śniadanie: sałatka z 2 ziemniaków i szklanki ugotowanej fasoli jaś z sosem z małego jogurtu naturalnego (125 g) i łyżeczki musztardy, przyprawiona pieprzem i bazylią, szklanka soku marchwiowo-owocowego; Obiad: stek z łososia (200 g) przyprawiony cytryną, pieczony w folii, duszone warzywa (z łyżką oliwy): cukinia, czerwona papryka, 2 pomidory, łyżka kopru, kajzerka, szklanka wody mineralnej. PODWIECZOREK: - 1 kiwi z serkiem (kiwi schłódź, zetnij czubek, miąższ wymieszaj z 1 łyżeczką chudego serka wiejskiego) KOLACJA: sałatka z tuńczyka (120 g tuńczyka w sosie własnym wymieszaj z 2 łyżkami kukurydzy i 2 łyżkami gotowanego ryżu, dopraw do smaku solą i pieprzem), 1 szklanka soku owocowego dla ucznia : I śniadanie: herbata z mlekiem , pieczywo razowe, margaryna "kama" wędlina drobiowa pomidor, ogórek II sniadanie: kanapka: chleb razowy z pastą z sera szczypiorku napój owocowy Obiad: ryba duszona w jerzynach, barszcz czerwony z fasolka zimeniaki surowka z kapusty pekinskiej klacja kasza grczana surówka z marchwi kapusty dla pracowika umysłoweg Śniadanie: herbata z cytryną (herbata, cytryna , cukier kanapki z rzodkiewką (chleb skrobiowy , masło roślinne, rzodkiewka serdelki drobiowe II śniadanie surówka z marchwi Obiad kopytka ziemniaczane sos pomidorowy kompot z truskawek Podwieczorek kanapki z jajkiem i szczypiorkiem herbata Kolacja makaron niskobiałkowy zapiekany z jabłkiem sok oocowy

Dodaj swoją odpowiedź