Należy zetrzeć ziemniaki, dodać jajko, sól i mąkę oraz Vegetę, a potem dążyć do tego by ciasto było gęste, przez dodawanie odpowiedniej ilości mąki. Później smażyć na oleju. Składniki: 10 ziemniaków 1 jajko pół łyżeczki soli pół łyżeczki Vegety 1,5 szklanki mąki olej
Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy rękami bądź tłuczkiem do ziemniaków, następnie dodajemy jajko, troszkę mąki i skrobi ziemniaczanej w zależności od ilości ziemniaków (jeżeli nie mamy akurat skrobi ziemniaczanej może być bez). Ciasto nie może być za twarde, musi się trochę lepić do rąk (zależy od ilości dodanej mąki}. Po dobrym rozmieszaniu masy formujemy placki na grubość ok 1 cm., obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzanej patelni z olejem. Placek powinien być gotowy, jeżeli będzie barwy ciemnobrązowej. Gekochte Kartoffeln zerkleinern wir die Hände oder der Kartoffelstampfer in Kartoffeln, anschließend geben wir ein Ei zu, ein kleines bisschen Mehl und eine Kartoffel Stärke in der Abhängigkeit von der Menge der Kartoffeln (wenn wir haben keine Kartoffel Stärke gerade vielleicht sein ohne). Teig kann zu hartherzig nicht sein, er muss ein bisschen an Händen kleben (er hängt von der Menge des zugegebenen Mehles ab}. Nach dem guten Masse Verrühren bilden wir Kuchen auf eine Dicke ok 1 cm., wir wälzen in Mehl und wir legen auf der erhitzten Pfanne mit Öl (hin). Kuchen soll bereit sein, wenn er wird sein der dunkelbraunen Farbe.
napiszcie mi krótki przepis na placki ziemniaczane be zaadnych ceregieli zwykle proste słowa muis byc jak zrobic je i składniki podane
napiszcie mi krótki przepis na placki ziemniaczane be zaadnych ceregieli zwykle proste słowa muis byc jak zrobic je i składniki podane...