Właściwości fizyczne: - bezbarwny - temperatura krzepnięcia: 332K (41,1OC) - temperatura wrzenia 86C. - Jako stężony jest nietrwały (rozkładająco działa na niego światło i podwyższona temperatura), w miarę rozcieńczania staje się coraz trwalszy. - silna woń - stężony dymi - dymi w wilgotnym powietrzu - Gęstość stężonego kwasu azotowego (V) wynosi 1,50 g/cm3, Właściwości chemiczne: - żrący - drażni śluzówki nosa - działa utleniająco na wszystkie metale z wyjątkiem platyny i złota, utlenia także niektóre niemetale - mieszanina HNO3 i HCl w stosunku 1:3 tworzy tzw. Wodę królewską, która jest w stanie rozpuścić nawet platynę i złoto - Pod wpływem kwasu azotowego (V) białko zmienia barwę na żółtą, (reakcja ksantoproteinowa) . - Na skórę działa żrąco, powoduje bolesne rany oraz żółte zabarwienie skóry (przy kontakcie z rozcieńczonym roztworem). - Jest mocnym kwasem - ulega całkowitej dysocjacji po dodaniu minimalnej ilości wody. - Jest bardzo silnym utleniaczem, niektóre substancje organiczne w zetknięciu ze stężonym kwasem azotowym V ulegają samozapłonowi.
Właściwosci kwasu azotowego 5: -jest cieczą o gęstości 1,5 raza cięższy od wody, - bezbarwny o charakterystycznym zapachu, - reaguje z substancjami białkowymi powodując ich żółknięcie, - ma właściwości żrące, - ścina białko, - reaguje z metalami szlachetnymi -silnie utleniający, -dymi na powietrzu -temperatura wrzenia 86°C