Funkcje tkanki nabłonkowej: 1 . Ochraniająca: - nabłonek pokrywający skórę chroni jej głębsze warstwy przed urazami mechanicznymi, - nabłonek wyścielający narządy rurowe układu pokarmowego chroni ich ścianę przed urazami mechanicznymi ze strony pokarmu i przed działaniem enzymów trawiennych. 2. Odżywcza: - nabłonek jelitowy wchłania substancje odżywcze znajdujące się w świetle jelita cienkiego. 3. Wydzielnicza: - niektóre komórki tkanki nabłonkowej wydzielają substancje zwane wydzielinami (hormony, enzymy). 4. Wydalnicza: - przez kanaliki nerkowe i gruczoły potowe odbywa się wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. 5. Zmysłowa: - odbieranie bodźców ze środowiska zewnętrznego np. zmysł smaku.
NAbłonki oddzielaja organizm zwierząt od otaczjaącego środowiska, pozwalają na wymianę gazową, ułatwiają odbiór informacji ze świata zewnętrznego, wyścielają narządy i jamy ciała zabezpieczając przed utratą wody, współtworzą gruczoły, biorą udział w wydzielaniu hormonów,enzymów, łoju i potu.