tłuszcze odgrywają rolę nawadniania organizmu a węglowodany są wartościa energetyczną (dają nam energię). pozdrowiąka:)
Klasyfikacja tłuszczów jadalnych ze względu na pochodzenie: zwierzęce, roślinne, mieszane, modyfikowane chemicznie. Ze względu na stan skupienia w temperaturze pokojowej: stałe, płynne, półpłynne. Większość tłuszczów roślinnych to tłuszcze płynne, tłuszcze zwierzęce są najczęściej tłuszczami stałymi. Tłuszcze modyfikowane chemicznie i mieszane mogą mieć niemal każdą, dowolną konsystencję. W tłuszczach roślinnych zawarte są nienasycone kwasy tłuszczowe, zawierające przynajmniej jedno wiązanie podwójne pomiędzy atomami węgla. Klasyfikacja tłuszczów roślinnych: oleje roślinne w postaci płynnej (np. olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek) lub stałej (np. masło kokosowe); w handlu dostępne są również mieszanki roślinnych olejów jadalnych z przewagą oleju rzepakowego jako najtańszego, występujące pod różnymi nazwami handlowymi (np. "olej uniwersalny", "olej stołeczny" i inne). margaryna - chemicznie utwardzone oleje roślinne Rodzaje tłuszczów zwierzęcych: smalec wytapiany ze słoniny łój (kuchnia) - odmiana tłuszczu otrzymywanego z bydła i owiec masło otrzymywane z mleka tran - jedyny olej jadalny pochodzenia zwierzęcego (otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich) Funkcje tłuszczów: są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii; są głównym źródłem materiału zapasowego organizmu; nagromadzone w tkance tłuszczowej chronią przed nadmiernym wydzieleniem ciepła; obfitują w witaminy A, D, E, K i Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (wit. F); stanowią elementy budulcowe m.in. błon komórkowych oraz wielu hormonów; magazynują wodę. Rodzaje węglowodanów 1. Jednocukry: glukoza, fruktoza, galaktoza - powstają w przewodzie pokarmowym jako produkty rozpadu dwucukrów zawartych w owocach, jarzynach, mleku. 2. Dwucukry: najbardziej popularne mają nazwy chemiczne - cukroza, maltoza, laktoza, Najwięcej zawiera ich cukier buraczany lub cukier trzcinowy, melasa, mleko, owoce, jarzyny 3. Węglowodany złożone (wielocukry): skrobia, celuloza, hemiceluloza Najwięcej zawiera ich - pieczywo, produkty mączne, rośliny strączkowe, bulwy. Węglowodany spełniają w organizmach następujące funkcje: zapasowe – podczas wieloetapowego spalania 1 g glukozy w komórkach wyzwala się 17,2 kJ energii. U roślin magazynem energii jest głównie skrobia i inulina, a u zwierząt oraz ludzi glikogen transportowa – u roślin transportową formą cukru jest sacharoza, a u zwierząt oraz ludzi glukoza budulcowa (celuloza, hemiceluloza) wchodzą w skład DNA i RNA, stanowią modyfikację niektórych białek. hamują krzepnięcie krwi – heparyna są materiałem energetycznym (fruktoza) i odżywczym (maltoza, laktoza, rafinoza).