negatywne: - oddziaływują na niższe i wyższe rośliny oraz ich diaspory, a także na grzyby pasożytnicze, hamując lub blokując ich wzrost -produkują specyficzne substancje chemiczne trujące. pozytywne: - użyźniają glebę - są pokarmem dla zwierząt
Negatywne: - oddziaływują negatywnie na niższe i wyższe rośliny oraz ich diaspory, a także na grzyby pasożytnicze, hamując lub blokując ich wzrost -produkują specyficzne substancje chemiczne trujące. Pozytywne: - zapoczatkowuja procesy glebotwórcze, próchnicy w glebie, -zapoczatkowuja proces sukcesji (powstawanie nowego ekosystemu), - chronią fotobionta przed zbyt intensywnym promieniowaniem słonecznym poprzez absorbcję światła i promieniowania ultrafioletowego. -zasiedlają skały i środowiska skrajnie ubogie, gdzie do tej pory mogły żyć jedynie bakterie i glony. -produkują specyficzne substancje chemiczne (związki organiczne, pochodne kwasów tłuszczowych i fenoli), które mają właściwości bakteriobójcze, bakterio-statyczne. -dają schronienie oraz stanowią dla zwierząt ( bezkręgowców) źródło pożywienia. -porosty regulują wilgotność środowiska, w istotny sposób kształtując jego mikroklimat. -są czynnikiem sprzyjającym zachowaniu w miarę długotrwałej i równomiernej wilgotności w lesie. -zastosowanie w przemyśle perfumeryjno-kosmetycznym przy utrwalaniu zapachów, - przy produkcji lakmusu i środków zwalczających roślinożerne owady i ślimaki oraz jako wskaźnik przy datowaniu podłoża skalnego. -w medycynie ludowej do wyrobu tamponów tamujących krwotoki , jako środka przeciwkaszlowegoczyprzy leczeniu kataru, kaszlu, gruźlicy, epilepsji, a nawet jako lek na porost włosów. - w medycynie wykorzystuje się lecznicze właściwości niektórych porostów, (np. leki stosowane w leczeniu nieżytu dróg oddechowych oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy) - porosty często wykorzystywane są jako wskaźniki czystości powietrza(wysoka wrażliwość porostów na zanieczyszczenie powietrza ) - stały się także składnikiem wielu kuchni narodowych, np. w Japonii tyle wystarczy?