1) Grzyby, które są nazywane workowcami, są w większości saprofitami, chociaż niektóre z nich są odpowiedzialne za choroby liści takich drzew owocowych, jak brzoskwinie i śliwy. Grzybnia przenika tkanki liścia i powoduje powstanie dużych, czerwonych pęcherzykowatych zgrubień, które nadają liściowi skręcony kształt. Odbarwienie jest spowodowane przez worki z zarodnikami, które wystają z liści. 2) Porosty tworzą plechy, które mogą mieć dwie postacie. Komponenty grzybowe i glon mogą być rozmieszczone równomiernie (plecha homeomeryczna) lub komponenty ułożone są warstwowo (plecha heteromeryczna). W drugim przypadku wyróżniamy korę górną (grzyb), warstwę glonową i niżej warstwa strzępek grzyba. 3) 1 Są wskaźnikami zanieczyszczenia powietrza (bionidykatory) 2Są organizmami pionierskimi, przyczyniają się do powstawania gleby i tworzą miejsca bytowania dla organizmów bardziej wymagających. 3 W tundrze stanowią podstawowy pokarm dla zwierząt. 4 Są jadalne np: kusznica jadalna. 5 Otrzymuje się z nich barwniki np: lakmus. 6 Są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjnym, spożywczym.
-grzybice skóry -kaszel kok lact roud