Wady: *w naszym orgaziźmie potrzeba tłuszczów nasyconych a w roślinach nie ma są nienasycone. *obniża ciśnienie tętnicze krwi *niedobory aminkwasów zalety: *pomoc w utrzymaniu szczuplej sylweki ciala *organizm ma pelno witamin.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091123/ZDROWIE/148056035 tu jest wszystko opisane zalety 1.Błonnik,który jest w produktach roślinnych zapobiega otyłości i cukrzycy.Pomaga schudnąc, 2.Produkty zwierzęce zawierają tłuszcze, które podnoszą poziom cholesterolu,a roślinne nie zawierają tych tłuszczy. Wady 1. Brak wapnia,którego jest bardzo mało w produktach roślinnych prowadzi do schorzeń układu kostnego czyli osteoporozy (łamaniu się kości) 2.Niedobór witamin B12,B2,B6 i minerałów (żelaza,wapnia,cynku) prowadzi do niedokrwistości czyli anemii,zaburzeń przewodu pokarmowego oraz zaburzeń przemiany materii.