Emulgatory są substancjami powierzchniowo czynnymi, obniżają napięcie międzyfazowe na granicy nie mieszających się cieczy i ułatwiają tym samym utworzenie emulsji. Adsorbując się na powierzchni krople emulsji, tworzą trwałą powłokę ochronną, nie dopuszczając do ich zlewania.Cząsteczka emulgatora składa się z dwóch członów: polarnego i niepolarnego. Niepolarny człon, hydrofobowy, wykazuje powinowactwo do oleju. Jest to zazwyczaj długi, prostoliniowy, rzadziej rozgałęziony, łańcuch węglowodorowy. Natomiast polarny człon posiada właściwości hydrofilowe i charakteryzuje się powinowactwem do wody. W zależności od tego, jakie właściwości, hydrofilowe czy hydrofobowe, przeważają w przypadku danego emulgatora, wykazuje on powinowactwo do wody lub oleju. Przykłady emulgatorów: sole glinu/lanolina, kwas eikozanowy, ceteareth-10, ceteth-16 oraz sorbeth-30.
Emulgatory stosowane prrzy produkcji kosmetyków.charakterystyka,znaczenie,w jakich kosmetykach ?
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź