HIGIENA UKŁADU POKARMOWEGO Układ pokarmowy jest to zespół narządów służących do przyjmowania pokarmów, rozkładania większych substancji pokarmowych na mniejsze, a następnie wchłaniania ich do krwi. Do układu pokarmowego człowieka zaliczamy przewód pokarmowy wraz z jego gruczołami. Przewód pokarmowy rozpoczyna się otworem ustnym, a kończy otworem odbytowym. Kolejne odcinki tego przewodu to: jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie i jelito grube. Podstawą higieny układu pokarmowego jest prawidłowe odżywianie się. Jedzenie, które spożywamy ma bezpośrednią styczność ze światłem całego układu. Dlatego też nieodpowiedni pokarm, zły stan higieny produktów pokarmowych lub niehigieniczne warunki przyrządzania, podawania i spożywania posiłków mogą doprowadzić do wielu zaburzeń i chorób.Higienę układu pokarmowego należy zacząć od dbania o jamę ustną i zęby. Każdy człowiek zna, a przynajmniej powinien znać zasady higieny z nimi związane, czyli szczotkowanie zębów po każdym posiłku oraz płukanie jamy ustnej specjalnymi antybakteryjnymi preparatami. W przeciwnym wypadku resztki pokarmów – zwłaszcza mięsa, zalegają w szparach między zębami, stając się pożywką bakterii gnilnych. Powstające przy gniciu kwasy uszkadzają tkankę zębową, otwierając drogę bakteriom w głąb zęba. Na dobry stan zębów i dziąseł wpływa też odpowiednia dieta zawierająca m.in. sole wapnia, fluoru i witaminę D.
Higiena układu oddechowego: - wysmarkiwanie nosa -unikać osób palących. - nie wydychać spalin