przyczyny ograniczenia wzrost rafy kolarowej

przyczyny ograniczenia wzrost rafy kolarowej
Odpowiedź

zanieczyszczenie środowiska naturalnego pasożytnictwo obecność gatunków zawleczonych majacych szkodliwy wpływ

Przyczyną ograniczającą wzrost rafy koralowej jest zagrożenie ze strony człowieka, lecz nie tylko. Korale zabijają zarazy oliwne i osady z nadmorskich fabryk. Jednym z głównych zagrożeń jest podwodna turystyka i nadmierne kolekcjonowanie wielu gatunków, szczególnie tych, które rosną bardzo powoli. Śródziemnomorskie, wolno rosnące korale, np. koral czerwony, były najbardziej eksploatowane ze wszystkich korali na świecie i zawsze chętnie poławiane dla celów jubilerskich i zdobniczych. w wyniku zanieczyszczeń i nadmiernej eksploatacji bardzo zmalała liczebność tych zwierząt. Rafy koralowe drążone są przez gąbki, robaki, muszle, jeże morskie i ślimaki, żywiące się koralowcami. Także różne gatunki ryb zjadają żyjące koralowce: nagozęby np. swoimi ostrymi przednimi zębami odrywają małe kawałki rafy. Przy pomocy zębów trzonowych miażdżą odgryzione kęsy, aby dotrzeć do smacznego mięsa polipów. Koralowce są zagrożone również przez wzrastającą populacje rozgwiazdy zwanej koroną cierniową. Zwierzę to, przez szczeliny w szkielecie kolonii korala, wsuwa swój żołądek do środka polipa, a enzymy wydzielane przez jego żołądek trawią stopniową całą tkankę organiczna wchodzącą w skład ciała korala. Strawione tkanki korala są następnie wsysane przez rozgwiazdę.

- wykorzystywanie koralowców do wyrobu ozdobnych przedmiotów i biżuterii, -zanieczyszczenie środowiska wodnego, - zmienna temperatura. - Klimat. - Kwaśne deszcze. - Wyciek sub. szkodliwych dla środowiska np. smoła z statków parowych. - wyciek substancji szkodliwych dla środowiska, np. wyciek ropy naftowej, - zanieczyszczenia (np. paliwo), także spray którym rybacy ogłuszają ryby mieszkające w rafach - emisja gazów cieplarnianych - zanieczyszczanie wód substancjami chemicznymi - podwyższona temperatura wód oraz globalne ocieplenie.

Dodaj swoją odpowiedź