nalezy poniewaz gdy przyjmuje sie nieregularnie organizm nieuodparnia sie a gdy jest ich za duzo zoladek rozstraja sie kefiry przywracaja rownowage biologizna w zoladku
W przypadku stosowania antybiotyku bardzo ważne jest utrzymanie stałego, odpowiednio wysokiego, stężenia leku we krwi.Co za tym idzie ważne jest podawanie kolejnych dawek leku w równych odstępach czasu.Podaje się je zwykle co 12 godzin, rzadziej co 8 godzin. Przeciętna kuracja antybiotykiem trwa od siedmiu do dziesięciu dni. Wcześniejsze przerwanie jej, gdy objawy choroby ustąpią – może spowodować uodpornienie się bakterii na ten konkretny preparat i wykluczenie go w przyszłości jako nieskutecznego. Podczas stosowania antybiotyku należy wzbogacić dietę w produkty żywnościowe zawierające bakterie probiotyczne (jogurty, kefiry).Antybiotyki radzą sobie z wieloma groźnymi chorobami, ale jednocześnie obniżają odporność i są przyczyną kłopotów z trawieniem. Jogurty, kefiry oraz probiotyki ( np. Lakcid, Lacidofil, Enterol). odznaczą się szczególnie korzystnym działaniem, ponieważ właściwie odżywione przyjazne bakterie szybciej znajdą się w przewodzie pokarmowym i rozmnożą. Dzięki temu skuteczniej obronią organizm przed działaniem złych bakterii i wpłyną korzystnie na perystaltykę jelit, przeciwdziałając zarówno biegunkom, jak i zaparciom.