ludzie żrął owoce zwierzęta też
Warzywa i owoce Warzywa i owoce są produktami niskoenergetycznymi, których głównym składnikiem są węglowodany. 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal energii. Właśnie węglowodany powinny stanowić główne źródło energii w naszym pożywieniu. Najbardziej bogate w węglowodany, a zarazem najbardziej kaloryczne spośród owoców są banany, winogrona i daktyle. Owoce i warzywa zawierają niewielkie ilości białka, tłuszczu (oprócz awokado i orzechów, które też są zaliczane do owoców) ale dużo wody, błonnika, witamin i składników mineralnych. Wyjątkowe znaczenie mają warzywa strączkowe, które zawierają białko o najwyższej wartości żywieniowej spośród wszystkich białek roślinnych oraz spore ilości węglowodanów. Błonnik obecny jest we wszystkich warzywach i owocach, a najwięcej zawierają go suszone owoce, nasiona roślin strączkowych i orzechy. W przewodzie pokarmowym człowieka błonnik nie ulega trawieniu, a wpływa na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Owoce i warzywa ze względu na przewagę w ich składzie pierwiastków o charakterze zasadotwórczym (Ca, Mg, Na i K) wykazują działanie alkalizujące. Najwięcej potasu zawierają rodzynki, fasola i soja. Poza tymi pierwiastkami owoce i warzywa zawierają także żelazo, niestety trudniej przyswajalne niż żelazo pochodzące z produktów pochodzenia zwierzęcego. W warzywach strączkowych obecne są związki przypominające hormony, zwane fitoestrogenami. Warzywa i owoce stanowią główne źródło witamin. Biorąc pod uwagę zawartość witamin można je podzielić na dwie grupy: - bogate w witaminę C - bogate w karoten (prowitaminę A) Do warzyw i owoców bogatych w witaminę C należą warzywa kapustne, owoce jagodowe, papryka i pomidory. Do warzyw i owoców bogatych w karoten (barwnik roślinny stanowiący dla organizmu ludzkiego materiał do syntezy witaminy A, nadający kolor od żółtego po zielony i pomarańczowo-czerwony) należą: marchew, dynia, morele, nać pietruszki, boćwina i szczaw. Do dużej grupy karotenoidów należy np. likopen, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, występujący w pomidorach. Witaminy są składnikami wrażliwymi na wysoką temperaturę i światło. Aby zachować jak największe ilości witamin w gotowanych warzywach i owocach należy je wrzucać do wrzącej wody i gotować pod przykryciem. Powinniśmy je spożywać codziennie do każdego posiłku, najlepiej na surowo.
Owoce odgrywają w naszym życiu istotną rolę.Jako producenci wytwarzający materię organiczną są podstawą wszystkich przemian w ekosystemach lądowych. Tlen w atmosferze jest producentem fotosyntezy i to właśnie nasienne są jednymi z głównych jego producentów. Także znaczenie gospodarcze nasiennych jest ogromne. Nasze ubrania (np. z bawełny) meble, papier są pochodzenia roślinnego. Są też ważnym składnikiem naszej diety oraz stanowią pożywienie zwierząt hodowlanych. Są głównym źródłem pokramu dla ludzi jak i zwierząt. Produkuje się z nich lekarstwa i używki. Rośliny nasienne tworzą też pięknokrajobrazów dostarczając nam wrażeń estetycznych.Rośliny nasienne mają również ogromne znaczenie w obiegu materii w przyrodzie, ze względu na to, że wytwarzają węglowodany, tłuszcze, białka, i uwalniają duże ilości wolnego tlenu. Wiele roślin nasiennych zaczęto uprawiać i hodować. Stały się one roślinami użytkowymi. Rośliny nasienne zajmują w akwarystyce ważne miejsce, gdyż są największą grupą roślin wodnych. Dzielą się na wiele rodzin, rodzajów i gatunków.
Znaczenie ssaków w przyrodzie i w życiu człowieka
Ssaki są to zwierzęta tworzące najwyżej uorganizowaną gromadę podtypu kręgowców, typu strunowców.
Mają duże znaczenie w przyrodzie i w życiu człowieka.
Tak na przykład wśród zwierząt domowych odgrywają największą rolę, z...
Znaczenie owadów w przyrodzie i w życiu człowieka
Znaczenie owadów w przyrodzie i w życiu człowieka
Ogromne znaczenie owadów wynika z tego, iż występują one w przyrodzie w bardzo dużej ilości, mają wiele siedlisk, reprezentują bardzo różne typy odżywiania tworzą ogromny rzes...
Znaczenie owadów w przyrodzie i w życiu człowieka
Znaczenie owadów w przyrodzie i w życiu człowieka
Ogromne znaczenie owadów wynika z tego, iż występują one w przyrodzie w bardzo dużej ilości, mają wiele siedlisk, reprezentują bardzo różne typy odżywiania tworzą ogromny rzes...
Znaczenie owadów w przyrodzie i w życiu człowieka.
Ogromne znaczenie owadów wynika z tego, iż występują one w przyrodzie w bardzo dużej ilości, mają wiele siedlisk, reprezentują bardzo różne typy odżywiania tworzą ogromny rzeszę konsumentów.
Owady roślinożerne - pożerają wszelk...
Pozytywne i negatywne znaczenie owadów w gospodarce człowieka
Owady zawsze odgrywały i odgrywają w życiu człowieka dużą rolę. Są naszymi sprzymierzeńcami, ale również wrogami, z którymi często walczymy. Aby nie zgubić się w tłumie gatunków przedstawię jako pierwszą grupę tych dobrych a nast...