Dla człowieka : pozytywne * wzbogacają glebę w związki azotowe, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju roślin * bakterie mlekowe wykorzystywane są do produkcji kiszonek * w przemyśle mleczarskim używane są do produkcji kefirów i jogurtów * fermentacja obornika * są używane do produkcji niektórych witamin, kwasów organicznych, aminokwasów i antybiotyków b) zwierzęta roślinożerne wykorzystują bakterie do rozkładania celulozy Negatywne * bakterie chorobotwórcze wywołują choroby człowieka, zwierząt i roślin: o choroby roślin - plamistość liści, rak bakteryjny, więdnięcie, nekrozy, zgnilizny i powstawanie rakowatych narośli * powodują psucie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Bakterie są organizmami pionierskimi, czyli zasiedlają środowisko pozbawione życia. Wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym, do sporządzania m.in. serów, jogurtów, kefirów oraz kiszenia ogórków lub kapusty. Pełnią ważną funkcję w oczyszczaniu środowiska, gdyż powodują rozkład organizmów na substancje proste. Użyźniają gleby, na skutek powstania soli mineralnych. Umożliwia to wzrost roślin. Niektóre z bakterii wytwarzają toksyny, np. laseczki jadu kiełbasianego. Wywołują procesy gnilne, niszcząc żywność. Wywołują choroby. Atakują zwierzęta, ludzi, a nawet rośliny uprawiane przez człowieka. Do najczęstszych chorób, wywołanych przez bakterie zalicza się chorobę wrzodową żołądka, kiłę, gruźlicę, anginę, zapalenie płuc i wiele innych. Można je zwalczyć za pomocą antybiotyków.