Wzrost intensywności produkcji dzięki specjalizowaniu się w tej dziedzinie. Specjalizuje się w tym Kanada, Usa, Niemcy - uważane za kraje bardzo wysoko rozwinięte, więc o czymś to świadczy. Większość roślin uprawnych nie znosi uprawy w monokulturze, jednak niektóre, np. żyto, można w ten sposób uprawiać nawet kilkadziesiąt lat, a kukurydzę od 6 do 8. Jest to oszczędnośc czasu, miejsca i pieniędzy.
Planowanie i wykonanie prac jest dużo łatwiejsze, gdyż nie kolidują z innymi. Wykonywanie tej samej pracy sprzyja zdobywaniu większego doświadczenia. Maszyny specjalistyczne są lepiej wykorzystane.Producenci większego kalibru mają pierwszeństwo w kontraktach oraz negocjacjach. Przy odpowiednim wyborze produktu są większe szanse na rozwój.
Jakie są pozytywne skutki monokultury?
Jakie są pozytywne skutki monokultury?...
Ekonomika ściagi
CENA-jest instr.składowym mieszanki marketing/jest wyni- kiem konfrontacji wielu czynn.i powinna być ustalona na takim poz.który zostanie zaakceptowany przez klienta-naby wcę,a przedsiębiorstwu zapewni rentownośc!(zwrot ponie- sionych kosztów...