do kiszenia ogorkow nalezy przygotowac 2kg 8% roztworu soli kuchennej. OPISZ w jaki sposób sporzadzisz ten roztwor.
do kiszenia ogorkow nalezy przygotowac 2kg 8% roztworu soli kuchennej. OPISZ w jaki sposób sporzadzisz ten roztwor.
To, że roztwór jest 8-procentowy oznacza że w 100g tego roztworu znajduje się 8g substancji rozpuszczonej, czyli w tym przypadku soli kuchennej. Aby przygotować 2 kg tego roztworu (z wody i soli) najpierw obliczam, ile gram substancji i ile gram wody muszę połaczyć. Korzystam ze wzoru na stężenie procentowe: Cp = (ms / mr) * 100 (%) po przekształceniu obliczam, ile muszę przygotować substancji (soli): ms = cp * mr /100 (%) ms = 8(%) * 2000g / 100(%) = 160g Soli musi być 160 gramów. Więc pozostała część to woda: 2000g - 160g = 1840g wody. Nalezy zmieszać 1840g wody i 160g soli kuchennej. Sprawdzamy: Cp = (ms/mr) * 100(%) Cp = (160g / 2000g) * 100(%) = 0,08 * 100 (%) = 8%