Najpierw trzeba przygotować w oddzielnych naczyniach wodę słodką, kwaśną, słoną i gorzką. Następnie np. patyczek do uszu zamoczyć w wodzie słodkiej i dotknąć nim kilka miejsc na języku. Tam gdzie poczujemy słodki smak oznacza ze właśnie ta część jest wrażliwa na smak słodki. Zrobić tak kolejno z każdym smakiem w pojemniku. Po zakończeniu wiadomo która część języka jest wrażliwa na dany smak. Tylna część języka- gorzki Boki języka- kwaśny środek języka- słony przód języka słodki Można zapisać następujące wnioski: Kubki smakowe rozpoznające poszczególne smaki rozmieszczone są w określonych miejscach na języku.
początek języka to słony więc weż cytryne na wacik i dotknij początku języka a gorzki po bokach języka
Część przednia jest wrażliwa na smaki słodkie(sam czubeczek), boczna - kwaśna,środkowa-słona ,a tylnia jest wrażliwa na smak gorzki.Wziąć kwasek cytrynowy,cukier itd. Uszykować 4 kubeczki w każdym zamoczyć odpowiedni smak.Watę zamoczyć w wybranym smaku i położyć na odpowiedniej części języka.