Opisz obyczaje Bożonarodzeniowe w XIX wieku w Angli

Opisz obyczaje Bożonarodzeniowe w XIX wieku w Angli
Odpowiedź

W Anglii - jak we wszystkich krajach chrześcijańskich – W wielu angielskich i niemieckich domach już na parę dni przed świętami rozbrzmiewają dźwięki piosenki ’’ White Christmas’’, Najważniejszym posiłkiem jest nie - jak w Polsce - wieczerza wigilijna, ale obiad podawany wczesnym południem w pierwszy dzień świąt.Te trzy pieczenie dominowały na bożonarodzeniowych stołach Anglii.Pudding - płonący przysmak.Crackers – wybuchowe niespodzianki.Mince Pies – ciasteczkowa kołyska Są to małe okrągłe babeczki nadziewane specjalną masą.Skarpetki przy kominku.Oprócz indyka, tradycyjny obiad bożonarodzeniowy składa się z brukselki, pieczonych ziemniaczków (tu często zwanych “roasties”), sosu borówkowego, bogatego, orzechowego nadzienia, małych kiełbasek owiniętych w bekon i dużych ilości gorącego sosu mięsnego.Za sprawą Kościoła tradycja choinki zaczęła rozprzestrzeniać się na cały świat, w XIX wieku dotarła tez i do Anglii .Angielskie słowo „Christmas” to skrót od słów Mass of Christ (msza Chrystusa).

Wielka Brytania to wspaniałe miejsce na spędzenie świąt Bożego Narodzenia – migoczące światełka wzdłuż głównych ulic miast i miasteczek, dzieci stojące w kolejce do św. Mikołaja, piękna choinka na Trafalgar Square oraz jedne z najlepszych na świecie zakupów świątecznych. » licze na punkty

Dodaj swoją odpowiedź