Otrzymywanie kwasów Większość kwasów można otrzymać w reakcji odpowiedniego bezwodnika kwasowgo z wodą np: SO2 + H2O => H2SO3 Jeżeli bezwodnik nie reaguje z wodą np ( SiO2 ) to odpowiedni kwas można otrzymać z rozpuszczalnej soli tego kwasu, działając na jej wodny roztwór innym kwasem np: Na2SiO3 + 2HCl => H2SiO3 + 2 NaCl Kwasy beztlenowe otrzymuje się w reakcji odpowiedniego wodorku z wodą
Kwasy beztlenowe otrzymuje się(na przykładzie kwasu solnego): a) otrzymanie gazowego chlorowodoru: Cl2 + H2 --> 2 HCl b) rozpuszczenie gazowego chlorowodoru w wodzie: HCl -----> HCl gaz H2O ciecz Kwasy tlenowe otrzymuje się( na przykładzie kwasu siarkowego (VI): a) Otrzymywanie tlenku kwasowego-tlenku siarki (VI): SO3 b) połączenie tlenku kwasowego z wodą: SO3 + H2O ---> H2SO4
Jak się otrzymuje kwasy beztlenowe a jak tlenowe?
Jak się otrzymuje kwasy beztlenowe a jak tlenowe?...
Kwasy
KWASY
Kwasy są to związki chemiczne, których cząsteczki zbudowane są z atomu(ów) wodoru oraz reszty kwasowej, i podczas rozpuszczania się w wodzie dysocjują na kationy wodoru i aniony reszty kwasowej.
Kwasy można podzielić na:
Kwasy i zasady
1. Wstęp
Większość kwasów ma kwaśny smak. Niektóre z nich są trujące, niektóre mogą wywołać poważne poparzenia skóry, inne natomiast są całkowicie nieszkodliwe. Są też takie, które można spożywać. Spożywamy kwas cyt...
Kwasy
Większość kwasów ma kwaśny smak. Niektóre z nich są trujące, niektóre mogą wywołać poważne poparzenia skóry, inne natomiast są całkowicie nieszkodliwe. Są też takie, które można spożywać. Spożywamy kwas cytrynowy zawarty w cyt...
Kwasy organiczne i nieorganiczne - opis i klasyfikacja kwasów
Większość kwasów ma kwaśny smak. Niektóre z nich są trujące, niektóre mogą wywołać poważne poparzenia skóry, inne natomiast są całkowicie nieszkodliwe. Są też takie, które można spożywać. Spożywamy kwas cytrynowy zawarty w cyt...