Przyczyny głodu: · gwałtowny wzrost liczby ludności świata; · zacofanie cywilizacyjne; · zmniejszenie powierzchni ziemi uprawnej; · nierównomierne rozmieszczenie produkcji rolnej; · rabunkowa gospodarka glebami – wycinanie lasów i brak regulacji nabrzeży rzek; · niekorzystna struktura produkcji rolnej – nastawienie na produkcję mięsa17; · zakłócony ekosystem – nadmierne stosowanie nawozów sztucznych oraz wzrost odporności szkodników na stosowane przeciw nim pestycydy; · brak wody18; · klęski żywiołowe; · konflikty zbrojne; · nierównomierny rozdział żywności; · marnotrawstwo19 18.Przyczyny niedożywienia: · nieprawidłowy metabolizm – uboczny skutek kuracji farmakologicznych, nietolerancja pokarmowa lub zaburzenia żołądkowo-jelitowe; · nieodpowiednia dieta – przyjmowanie niepełnowartościowych pokarmów (ang. fast food) lub ich zbyt mała ilość; · fobia tłuszczowa – moda na spożywanie produktów o obniżonej zawartości tłuszczu;
Wypisz przyczyny występowania zjawiska głodu i niedorzywienia w Polsce.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź