Pozytywne: - rozkład substancji organicznych -przyczyniają się do stanu zdrowotnego lasu dzięki mikoryzie -są jadalne -mają zastosowanie w piekarnictwie, gorzelnictwie 2. Pędzlak, huba 3. Negatywne: - powodują pleśń -powodują butwienie drewna - powodują choroby
Pozytywne znaczenie: -rozkładają materię organiczną,przez co przyczyniają się do oczyszczania środowiska -są jadalne -powodują stałe odnawianie siężyzności gleby -mają znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania lasu -drzewa współżyjące z grzybem wykazują większy wzrost -wykorzystywane do produkcji alkoholu,np. spirytusu,czy piwa -zastosowanie w przemyśle drozdżarskim -służą do produkcji paszy dla zwierząt hodowlanych -wykorzystywane do produkcji serów -wykorzystywane w piekarnictwie -służą do otrzymywaniu kwasu szczawiowego i cytrynowego -są wykorzystywane do walki biologicznej ze szkodnikami Grzyby wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym: -Penicillium notatum -huba Negatywne znaczenie grzybów: -są szkodnikami zbóż -powodują pleśń -wytwarzają toksyny,min. gyromitrynę , muskarynę -są chorobotwórcze,głownie z rodzaju Candida -powodują psucie się produktów spożywczych