Stetoskop Na początku tego wieku pewien lekarz wstydził się swoich pacjentek. Aby uniknąć nazbyt dużego zbliżenia, by posłuchać bicia serca, wymyślił urządzenie nazwane później stetoskopem. Nazywał się Rene Theophile Hyacinthe Leanec. Początkowo stetoskop był kawałkiem papieru zwiniętego w rulonik, który przyłożył między klatką piersiową pacjentki a uchem lekarza. Dało to niesamowity efekt. Bicie serca było słychać ze wzmocnioną siłą. Higiena Dziś higiena jest czymś ważnym. W tej dziedzinie zmieniło się dużo. Między innymi narzędzia chirurgiczne (które w większości też są nowością) są dezynfekowane, niemowlęta karmione z czystych butelek... Jest także duża poprawa w dystrybucji wody. Dzięki odkryciom Pasteura ludzie zaczęli zwracać większą uwagę na czystość wokół siebie. Otóż Louis Pasteur (chemik i mikrobiolog) obalił teorię samorództwa, gdyż wszystkie robactwa np. pchły rodzą się z jajeczek, a nie z brudu. Brud jest dobrym miejscem do rozmnażania się tych istot. Robił doświadczenia dotyczące fermentacji. Odkrył bakterie które wytwarzają kwasy, powodując tym fermentacje. Opracował metodę chroniącą produkty przed zepsuciem – pasteryzacja. Polega ona na ogrzewaniu produktu, aż do momentu wrzenia, aby zniszczyć drobnoustroje, niepo- zbawiając witamin. Szpital Szpital zmienił swoje znaczenie i charakter. Już nie jest dobroczynną instytucją dla ubogich i bezdomnych. Teraz jest to miejsce do leczenia chorych. Szpital znajduje się w oddzielnych pawilonach, aby uniknąć zakażenia. Każdy pacjent ma przydzielone łóżko, oddzielone zasłonami. W szpitalu pracuje nowy wyspecjalizowany personel. W skład tego personelu wchodzą lekarze i pielęgniarki. Pielęgniarki zajmują się pacjentami. A lekarze leczą chorych. Przychodnie dla niemowląt Jako lekarz założyłem przychodnie dla niemowląt. Matki mogą zaopatrzyć się w sterylizowane butelki i smoczki do karmienia swoich dzieci. Ja też leczę dzieci. Uczę nieuświadomione nie bezpieczeństwa o zakażeniach matki. Pokazuję także jak dbać o czystość dziecka. Sprawdzamy czy dziecko dobrze się rozwija : ważymy, mierzymy... Szczepienia przeciwko ospie. Do tej pory ospa niosła śmierć. Pod koniec XVIII w. lekarze w Turcji odkryli, iż ci którzy raz zachorowali na ospę i przeżyli już nigdy nie chorowali na tą chorobę. A więc gdy zarazi się łagodniejszą odmianą choroby, zabezpieczy się na przyszłość. Edward Jenner (1749-1832) wymyślił szczepionkę. Wstrzykuje pacjentom małą dawkę wirusów ospy „krowianki”. Dziś można powiedzieć, że coraz mniej ludzi choruje na tą chorobę. Promienie Roentgena. Z Niemczech przyszła zupełna nowość. W zeszłym roku (1895) fizyk Wilhelm Roentgen (1845-1823) odkrył promienie, które łatwo przenikają przez miękkie tkanki ciała (np. mięśnie), ale kości ich nie przepuszczają. Jego okrycie pozwoliło nam lekarzom zobaczyć fotograficzny obraz ciała. Tych promieni używamy do badania kości. Ciekawe czy kiedyś będzie można zrobić wyraźne zdjęcie mózgu? Luis Pasteur (1822-1895) Zajmował się badaniem drobnoustrojów zwanych bakteriami. Odkrył, że kwaśne mleko, wino czy piwo powodują bakterie. Aby zapobiec temu, wystarczyło podgrzać ten produkt zabijając bakterie. Tym sposobem można było powstrzymać psucie się innych pokarmów. Nazywamy to pasteryzacją. Mówił też, że bakterie mogą wywoływać choroby. Jako lekarz podchodzę do jego odkryć obojętnie. Jednak jakiś Anglik Joseph Lister popiera go. Uważa, że argumentem jest, iż chorzy po operacji umierają na zakażenia. Stwierdził, że to te małe nie widoczne stworki – bakterie – są odpowiedzialne za te zakażenia. Wtedy pomyślałem sobie „Jak można wierzyć w to co się nie widzi. Nie logiczne.” Jednak udało mu się mnie przekonać, co do odkryć swoich i Pasteura. Otóż swój gabinet zawsze dezynfekował, on i jego personel musieli zawsze (przed i po badaniu pacjenta i operacji), czyścił często rany po operacji. Miał rację. Z jego gabinetu coraz więcej ludzi wychodziło zdrowych. Sory, że tak dużo. ;)
Największy wpływ na rozwój nauki w dziedzinie biologii i medycyny wywarł niewątpliwie francuski chemik i biolog Ludwik Pasteur. Dokonał on wielu odkryć naukowych, ale zasłynął przede wszystkim jako rzecznik zakaźnej teorii chorób i współtwórca szczepień ochronnych. Wykorzystywał swe wykształcenie chemiczne i umiejętności posługiwania się mikroskopem do rozwiązywania praktycznych problemów winiarzy, browarników i mleczarzy. Badając pod mikroskopem zepsute wino, dostrzegł –obok drożdży – żywe organizmy wywołujące fermentacje. Uznał, że te bakterie powodują rozkład i wywołują infekcje u ludzi i zwierząt. Opierając się na tym odkryciu dokonał procesu pasteryzacji, w którym ogrzewanie płynów przez dłuższy czas niszczy zawarte w nim, a wywołujące infekcje, bakterie. Znacznie większe znaczenie miało jednak opracowanie metody hodowli specjalnej odmiany osłabionej bakterii wąglika. Wstrzykniecie bydłu tej bakterii wywołało chorobę przebiegającą w łagodnej, w niegroźnej postaci i pozwoliło uzyskać odporność na normalna postać choroby. Publiczny pokaz, przedstawiający skuteczność tej metody, wywołał wielkie poruszenie. Zdano sobie szybko sprawę, ze metoda Pasteura może być stosowana do zapobiegania wielu chorobom zakaźnym Np.: przeciwko cholerze drobiu, która atakowała ptactwo domowe. Jednak najważniejszym jego osiągnięciem było odkrycie szczepionki przeciw wściekliźnie. Pasteur odkrył także zjawisko anaerobiozy, to jest stwierdził, że pewne mikroorganizmy mogą żyć bez dostępu powietrza lub wolnego tlenu. Prace Pasteura dotyczące choroby jedwabników miały wielkie znaczenie gospodarcze. Badania Pasteura rozpoczęły rewolucję w medycynie. Te odkrycia dzielił już tylko niewielki krok od wynalezienia antybiotyków, zwalczających mikroorganizmy powodujące choroby np.: grypę. Joseph Lister, profesor chirurgii w Glasgow, a później Edynburgu, zastosował tę teorię w chirurgii. Zmniejszył liczbę zakażeń podczas operacji dzięki zastosowaniu antyseptyków.
Największy wpływ na rozwój nauki w dziedzinie biologii i medycyny wywarł niewątpliwie francuski chemik i biolog Ludwik Pasteur. Dokonał on wielu odkryć naukowych, ale zasłynął przede wszystkim jako rzecznik zakaźnej teorii chorób i współtwórca szczepień ochronnych. Wykorzystywał swe wykształcenie chemiczne i umiejętności posługiwania się mikroskopem do rozwiązywania praktycznych problemów winiarzy, browarników i mleczarzy. Badając pod mikroskopem zepsute wino, dostrzegł –obok drożdży – żywe organizmy wywołujące fermentacje. Uznał, że te bakterie powodują rozkład i wywołują infekcje u ludzi i zwierząt. Opierając się na tym odkryciu dokonał procesu pasteryzacji, w którym ogrzewanie płynów przez dłuższy czas niszczy zawarte w nim, a wywołujące infekcje, bakterie. Znacznie większe znaczenie miało jednak opracowanie metody hodowli specjalnej odmiany osłabionej bakterii wąglika. Wstrzykniecie bydłu tej bakterii wywołało chorobę przebiegającą w łagodnej, w niegroźnej postaci i pozwoliło uzyskać odporność na normalna postać choroby. Publiczny pokaz, przedstawiający skuteczność tej metody, wywołał wielkie poruszenie. Zdano sobie szybko sprawę, ze metoda Pasteura może być stosowana do zapobiegania wielu chorobom zakaźnym Np.: przeciwko cholerze drobiu, która atakowała ptactwo domowe. Jednak najważniejszym jego osiągnięciem było odkrycie szczepionki przeciw wściekliźnie.