napisz o dowolnym regionie jak obchodzi Boże Narodzenie

napisz o dowolnym regionie jak obchodzi Boże Narodzenie
Odpowiedź

BOŻE NARODZENIE WE FRANCJI/NOEL EN FRANCE Wiele dni przed Bożym Narodzeniem w miastach i miasteczkach Francji odczuwa się świąteczny nastrój. Dekoruje się fasady urzędów. Stawia się olbrzymie choinki na placach. Drzewa przy głównych i reprezentacyjnych ulicach ozdabiane są kolorowymi lampkami. Sklepy przygotowują świąteczne dekoracje. Na początku grudnia rodzice kupują dzieciom kalendarze adwentowe. Dzieci codziennie otwieraja jedno okienko kalendarza, zjadają znalezione łakocie, pospiesznie piszą listy do Mikołaja. Rodziny dekorują dom, głównie na zielono, używając ostrokrzewu , oraz zapewniajacych szczęście lisci jemioły. Niektórzy dekorują drzwi do domu niedużym, świątecznym wieńcem ,), rozkładają kupione lub przygotowane własnoręcznie szopki, ustawiając w nich figurki przedstawiające dzieciątko Jezus, Marię i Józefa. Gospodynie przygotowują świąteczny stół. We Francji zazwyczaj rodzice przyjmują swoje dzieci i wnuki, chyba że są starsi i słabego zdrowia, wówczas dzieci organizują tzw. zjazd rodzinny. swiąteczny obiad 25 grudnia składa się najczęściej z następujących dań: - ostrygi -specjalna wątróbka gęsia lub kacza - wędzony łosoś - biała kaszanka - indyczka nadziewana jadalnymi kasztanami oraz świąteczne ciasto: bûche de Noël Mikołaj, w nocy z 24 na 25 przeciska się jakoś przez komin i doręcza zamówione podarki wkładając je do buta lub pod choinkę.

Przebieg Wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pierwszą gwiazdką na niebie. Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej, oznaczającej narodziny Jezusa, którą na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie. Kolację, w polskiej tradycji postną, rozpoczyna łamanie się opłatkiem, a także modlitwa i czytanie fragmentu Ewangelii według św.Mateusza lub Łukasza dotyczącego narodzin Jezusa. Na stole, przykrytym białym obrusem, z wiązką sianka pod spodem, ustawia się jedno nakrycie więcej, niż jest uczestników wieczerzy. Jest symbolicznie przeznaczone dla niezapowiedzianego gościa, natomiast dawniej dla ducha przodków. Niegdyś wigilijna kolacja była mocno związana ze światem duchów, a dusze zmarłych krewnych były szczególnie wyczekiwane tego wieczoru. Dlatego, aby nie wyrządzić krzywdy przybyłym na nią, nie należało zajmować miejsca siedzącego bez uprzedniego jego zdmuchnięcia, bo na nim już mogła siedzieć dusza. Potrawy wigilijne W zwyczajach wigilijnych obecnych było wiele elementów zaczerpniętych z pogańskiej obrzędowości, które w formie szczątkowej, nie zawsze uświadomionej, zachowały się do dnia dzisiejszego. W dzisiejszej kolacji wigilijnej związki z tymi wierzeniami zachowały się przede wszystkim w potrawach, przyrządzanych głównie z ziaren zbóż, maku, miodu, grzybów, a więc typowych dla styp pogrzebowych. W zależności od regionu, tradycji rodzinnych, zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co zapewni szczęście przez cały rok. Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem lub zupą grzybową), ryby przyrządzane na różne sposoby, (z najbardziej tradycyjnym karpiem), kapusta z grochem, pierogi z kapustą, paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem, kompot z suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak i kutia. Zwyczaje wiejskie Na wsi po wieczerzy wigilijnej gospodarze udawali się do obory, gdzie dzielili się opłatkiem (często koloru zielonego, bo wypiekanego ze święconym zielem) ze zwierzętami, wierzono też, że w ten najbardziej szczególny dzień w roku o północy zwierzęta mówią ludzkim głosem. Wtedy także woda w źródłach i potokach zamieniała się w wino, miód czy nawet złoto, ale trwało to bardzo krótko i tylko osobom szczególnym - niewinnym i szczęśliwym - dane było tego doświadczyć. Stąd pochodził zwyczaj rytualnego mycia się w źródlanej wodzie, nabranej o północy, które miało moc zabezpieczającą przed chorobami. Inne zwyczaje wigilijne Dzień wigilijny bogaty jest w zwyczaje i zabobony posiadające magiczną moc: jednym z nich był zakaz szycia, tkania, motania i przędzenia. Były to czynności szczególnie lubiane przez demony wody, które mogły zjawić się wszędzie tam, gdzie zakaz złamano. Do dzisiaj przestrzega się, aby w Wigilię nie kłócić się i okazywać sobie wzajemnie życzliwość. Przetrwał też przesąd, że jeśli w wigilijny poranek pierwszym gościem w domu będzie młody chłopiec, przyniesie to szczęśliwy rok. Myśliwi tego dnia tradycyjnie udają się na polowanie, którego pomyślny wynik zapewni opiekę na cały rok patrona łowiectwa św. Huberta. Nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej jest obdarowywanie się prezentami, które w polskiej tradycji przynosi pod choinkę, w zależności od regionu: św. Mikołaj, aniołek lub Gwiazdor. Do tradycji należy równiez rodzinne śpiewanie kolęd. O północy w kościele odbywa się uroczysta msza zwana pasterką. Obchody Wigilii w różnych krajach Wigilia w polskiej obyczajowości jest świętem bardzo rodzinnym, powszechnie uważanym za najważniejszy dzień w roku. W wielu krajach nie ma takiego znaczenia. Podobnie jak w Polsce Wigilię obchodzi się na Litwie, w Czechach i na Słowacji. Nieznany poza Polską (z wyjątkiem Litwy) jest zwyczaj łamania się opłatkiem. W wielu krajach nie ma postu, ani Pasterki, jak np. w USA, natomiast w Holandii pasterka jest jedyną mszą w roku, podczas której kościoły są pełne. Europa * W Wielkiej Brytanii praktycznie Wigilii nie obchodzi się. W pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia charakterystycznym daniem obiadowym jest pieczony indyk z borówkami. * Wigilii nie ma również w Holandii i coraz częściej w Belgii, gdzie zamieniana jest na uroczyste śniadanie świąteczne w restauracji. * We Francji najważniejszy jest obiad świąteczny, z pasztetem z gęsiej lub kaczej wątróbki, ostrygami i wędzonym łososiem. Powszechnie podczas Wigilii jada się mięso, zwłaszcza indyka. * W Danii podczas Wigilii podaje się pieczoną kaczkę a na zakończenie ryż z owocami. * W Austrii na wigilijnym stole znajduje się karp lub kaczka, a w Niemczech kiełbaski i sałatka kartoflana. Inne kraje W krajach pozaeuropejskich związanych z katolicyzmem spotyka się rysy charakterystyczne dla danej kultury: * Boliwijczycy w Wigilię święcą własnoręcznie wykonane figurki. Następnie trwa całonocna zabawa. * W Kolumbii świętuje się już od 8 grudnia, przystrajając krzewy ozdobami i lampkami. Nie ma wieczerzy, ale po ostatniej mszy świętuje się przez całą noc. * W Meksyku, gdzie święta są obchodzone w atmosferze religijnej, typowym zwyczajem jest piniata. * Na Filipinach przez cały okres Adwentu zdobi się domy i ulic i przedstawia się szopkę z udziałem aktorów. * W Kamerunie, gdzie święta przypadają na okres wakacji i wzmożonych prac polowych, Wigilia jest dniem wolnym; pali się wówczas ogniska, czyta Biblię i śpiewa pieśni.

Koce Basie. Ubieramy choinkę idziemy się na pasterkę. Jemy 12 potraw, śpiewamy kolędy. Rozmawiamy ze zwierzętami, dzielimy się z nimi opłatkiem. i leziem po drodze do chlewa uzynamy snop slomy i stawiamy w kacie. kiedys bylo lepiej bo byla dmuchawa i na chlewy sie wrzucalo siano to sie bralo gotowe pod obrus czy cerate a tera to trzeba drzec z beli...

Dodaj swoją odpowiedź