SPOSÓB PARZENIA KAWY W SOPLICOWIE, opis , dokładny!

SPOSÓB PARZENIA KAWY W SOPLICOWIE, opis , dokładny!
Odpowiedź

znalazłam tylko to: Szlachta do posiłków głównie spożywała wino i miód pitny, ale także uwielbiała delektować się Polską kawą. Na jej przyrządzanie i podawanie był ściśle określony sposób. Podawano ją na ogromnych tacach malowanych w kwiaty, w blaszanych imbrykach, w filiżankach z saskiej porcelany i z małym garnuszkiem do śmietanki. Przyrządzała ją osobna niewiasta zwana kawiarką, która sama sprowadza ziarenka kawy, a potem ją gotuje. wzięłam ze strony: http://sciaga.nauka.pl/index.php/id=index/dept=54/cath=221/sc_id=10307/title=Obyczaje_szlachty_polskiej_przedstawione_w_Panu_Tadeuszu_A_Mickiewicza

Dodaj swoją odpowiedź