Przepis Norweski Deser Owocowy * 1 jabłko * 1 banan * 1 pomarańcza * 4 filiżanki zielonych winogron * 1/2 filiżanki pokrojonych orzechów włoskich * 5 żółtek * 2 białka * 5 łyżek cukru pudru * 2 łyżki brandy lub rumu * 200 ml śmietany kremówki * sok cytrynowy Norweski deser owocowy - sposób przygotowania Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę, skrop sokiem cytrynowym. Banany obierz, pokrój w plasterki, również skrop sokiem cytrynowym. Powycinaj fileciki z pomarańczy. Winogrona pokrój na połówki i usuń pestki. Ubij mikserem na puszystą masę żółtka z białkami i cukrem. Pod sam koniec ubijania wlej alkohol. Owoce wymieszaj z sosem, udekoruj czapeczkami z ubitej śmietany
Czas przygotowania ok.30min:) Potrzebne będą: -Śmietana kremówka -Puszka owoców (ananas, papaja, guawa, mandarynki, banany) -2 łyżki cukru pudru -czekoladowe ozdoby -Kiwi Opakowanie śmietany schłodzić z pojemnikiem w którym będzie ubijana. Następnie należy ją ubić wraz cukrem. W miseczkach lub szklankach układamy owoce i wyciskamy przez szpryckę bita śmietanę. Następnie układamy kolejną warstwę owoców i znów śmietanę. Dekorujemy owocami i czekoladowymi ozdobnikami. Na koniec można polać czekoladą lub posypać orzechami. Smacznego:)
Deser owocowy z serkiem mascarpone Składniki: Składniki: - 600g owoców sezonowych, np. truskawek, wiśni - 6 łyżek likieru malinowego - 300g serka mascarpone - 2 jajka - 100g cukru - 1 limonka Wykonanie: Przygotowanie: Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem i serkiem. Białka natomiast ubij na sztywno i połącz z masą serową. Obierz cienko limonkę, wyciśnij sok i połącz z likierem. Truskawki (wiśnie) umyj, pokrój na plasterki. W szklankach rozłóż pokrojone truskawki (wiśnie), zalej połową likieru, a nastęnie dodaj połowę masy serowej. Potem znów ułóż warstwę truskawek (wiśni), resztę likieru i na koniec warstwę sera. Udekoruj deser truskawką i startą skórka z limonki lub cytryny. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.