Organizmy transgeniczne, dzięki wprowadzeniu do nich pożądanych przez człowieka cech, są wykorzystywane w medycynie, farmacji, rolnictwie i w przemyśle spożywczym. Istnieją już odmiany roślin uprawnych, zmodyfikowanych genetycznie pod kątem uzyskania takich właściwości, jak : – odporność na choroby powodowane przez wirusy, grzyby i bakterie, – odporność na owady szkodniki, uzyskana przez wprowadzenie do genomu rośliny uprawnej genu Bt z bakterii Bacillus thuringiensis, warunkującego syntezę białka toksycznego dla owadów, – tolerancja na wybrane herbicydy, czyli środki chwastobójcze, – odporność na niekorzystne warunki środowiska (np. na mróz), – poprawa cech jakościowych lub uzyskiwanie nowych cech zwiększających atrakcyjność GMO dla konsumenta; są to np. modyfikacje polegające na zwiększeniu zawartości beta-karotenu, czyli prekursora witaminy A w ryżu (z genami żonkila) lub ograniczeniu zawartości nikotyny i substancji rakotwórczych w tytoniu, – zwiększenie plonowania, – produkcja ludzkich białek i przeciwciał oraz jadalnych szczepionek (np. wprowadzenie do sałaty genów warunkujących wytwarzanie szczepionki przeciwko żółtaczce, uzyskanie aktywnej doustnej szczepionki przeciwko cholerze w ziemniakach).
Organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO – ang. Genetically Modified Organisms) zawierają w swoim genomie, czyli zapisie genetycznym, obce geny wprowadzone doń metodami inżynierii genetycznej. Współczesna nauka pozwala bowiem na wyizolowanie dowolnego genu z dowolnego organizmu i wprowadzenie go do genomu organizmu poddawanego modyfikacji. Dzięki temu możliwe jest łączenie genów pochodzących z różnych gatunków, niejednokrotnie bardzo oddalonych ewolucyjnie, np. genów roślin i bakteriiPrzenoszony gen jest określany jako „transgen” i stąd pochodzi określenie GMO jako „organizmów transgenicznych”. Organizmy takie mogą mieć wiele nowych cech niewystępujących w stanie naturalnym. O rosnącym znaczeniu gospodarczym GMO świadczy m.in. fakt, że powierzchnia upraw roślin transgenicznych na świecie z roku na rok szybko się powiększa (patrz rys. 1). W roku 2006 wyniosła 102 mln hektarów, czyli wzrosła o 13% w stosunku do roku 2005 (dla porównania – całkowity areał gruntów ornych w Polsce nieznacznie przekracza 14 mln ha).
1.omow znaczenie GMO w medycynie 2. w podpunktach okres skutki genetycznej modyfikacji organizmow. Prosze o szybka pomoc xD
1.omow znaczenie GMO w medycynie 2. w podpunktach okres skutki genetycznej modyfikacji organizmow. Prosze o szybka pomoc xD...
Omów znaczenie GMO w medycynie.
Omów znaczenie GMO w medycynie....