Dlaczego przygotowując herbatę do picia, mieszamy cukier łyżeczką, a nie czekamy, aż cukier samorzutnie się rozpuści i dzięki zjawisku dyfuzji pomiesza się herbata ?

Dlaczego przygotowując herbatę do picia, mieszamy cukier łyżeczką, a nie czekamy, aż cukier samorzutnie się rozpuści i dzięki zjawisku dyfuzji pomiesza się herbata ?
Odpowiedź

Czynnikiem przyśpieszającym rozpuszczanie się substancji rozpuszczanej(cukru) w rozpuszczalniku(herbacie) jest mieszanie tego roztworu. Dzięki temu cukier szybciej się rozpuszcza(cząsteczki szybciej się poruszają). Zjawisko dyfuzji możemy przyśpieszyć mieszając herbatę z cukrem :) Dyfuzja -samorzutne mieszanie się różnych substancji zachodzi dość wolno Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam i liczę na najlepszą. :]

Dodaj swoją odpowiedź