Pomocy Zredaguj ogłoszenie informujące o prelekcji na temat pochodzenia i właściwości herbaty . bŁAGMM POMOCY (

Pomocy Zredaguj ogłoszenie informujące o prelekcji na temat pochodzenia i właściwości herbaty . bŁAGMM POMOCY (
Odpowiedź

Historia herbaty Pochodzenie herbaty jako napoju nie jest do dzisiaj znane. Według jednej z legend cesarz chiński Szen Nung w czasie podróży pił tylko przegotowaną wodę. W 2737 r. p.n.e. do garnka z gotującą się wodą wpadły płonące gałązki z ogniska. Ku zdumieniu cesarza okazało się, że napój ma przyjemny smak i aromat. Liście, które spadły do wrzątku wraz z gałązkami, pochodziły z krzewów herbacianych. Według innej legendy syn króla Indii, który rozpowszechniał buddyzm w Chinach, postanowił przez siedem lat medytować. W piątym roku czuwania zerwał kilka listków z pobliskiego krzewu. Listki tak go orzeźwiły, że dzięki nim mógł przetrwać jeszcze 2 lata na medytacji. Ogólnie przyjmowano się, że herbata pochodzi z Chin, a jej nasiona sprowadzili do Indii kupcy. Jednak ojczyzną herbaty są Indie, gdzie gleba jest nadzwyczaj urodzajna dla herbaty. Pierwszej sprzedaży herbaty dokonali w Anglii w jednej z tamtejszych kawiarni. Herbata stała się popularna za przyczyną królowej Katarzyny, która doprowadziła ją do bogatych mieszczan. Herbata zielona Herbata zielona pochodzi z tej samej rodziny, co herbata czarna. Różni się jedynie tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Ma smak bardzie gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar ma kolor jaśniejszy. Zieloną herbatę piją w Japonii, skąd pochodzi ceremoniał parzenia i picie herbaty. Herbata czerwona i żółta Są one pomiędzy herbatą czarną i zieloną. Oolongi – tak nazywa się herbatę czerwoną w handlu międzynarodowym, ma intensywny aromat i zapach. Jest bardziej trwała w przechowywaniu niż herbata czarna. Produkuje się ją tylko w Chinach. Herbata żółta – przygotowuje się ją z młodych pędów liści herbacianych. W Europie herbata ta jest prawie nie znana. Herbata prasowana Sporządza się ją z innych (gorszych) asortymentów herbaty. Prasuje się ją w płytki i cegiełki albo mieli i wsypuje do torebek i otrzymuje się herbatę ekspresową. Takie herbaty są bardzo przydatne. Herbaty aromatyzowane Herbaty aromatyzowane składają się z różnych herbat (czarnych, czerwonych lub zielonych). Rolę aromatyzatora pełni kwiat jaśminu, pomarańcze, cytryny, bzu. Herbata - czarodziejski napój Herbata powinna mieć aż 20 różnych korzystnych właściwości. Uważa się, że herbata czyści krew, wzmacnia odwagę, poprawia zdolności pamięciowe... Zawartość kofeiny (tetiny) jest większa niż w kawie. Orzeźwiające działanie herbaty, wynika bardziej z zawartości i działanie olejków eterycznych. Ten naprawdę czarodziejski napój można pić litrami nawet 40 filiżanek dziennie, a to nie spowoduje żadnych poważnych skutków ubocznych. Herbata nie zawiera kalorii. Herbatę powinno się parzyć ok. 5 min. Parzona od 1-2 działa orzeźwiająca, a od 3-5 uspakajająco. Kilka przepisów na zrobienie herbaty Na Lato Herbata z lodem i przyprawami Przepis na 7 szklanek 12 łyżeczek cherbaty chińskiej 1 l wody płaska łyżeczka mielonego imbiru płaska łyżaczka mielonego cynamony 4 goździki 10 roztartych zielonych liści mięty sok z 3 cytryn cukier do smaku kostki lodu 1. Herbatę i przyprwwy zalać wrzątkiem 2. Dodać do smaku sok z cytryny, cukru, a następnie przecedzić i schłodzić 3. Herbatę podawać z kostkami lodu Lody Herbaciane Przepis na 4 porcje 4 łyżeczki czarnej herbaty filiżanka wody ˝ l śmietany sok z 3 pomarańczy 2 żółtka cukier do smaku 1. Herbatę zalać wrzątkiem 2. Odstawić na 3 minuty, a następnie przecedzić 3. Napar zmieszać za śmietaną oraz z sokiem pomarańczowym 4. 2 żółtka utrzeć z cukrem i doprawić tym napar ze śmietaną i sokiem 5. Przygotowaną masę przełożyć do foremki i zamrozić w zamrażalniku 6. Podawać w wysokich szklankach udekorowanych śmietaną i orzechami Herbata z miętą i lodem Przepis na 9 szklanek 2 łyżki stołowe herbaty lub odpowiednia liczba torebek herbaty ekspresowej kilka liści mięty lub torebka herbaty miętowej 1 l wody ź l soku z cytryny ok. 100 do 150 g cukru kostki lodu 1. Herbatę i miętę zalać wrzątkiem 2. Odstawić na 5 min, przecedzić, dodać sok z cytryny i cukier 3. Schłodzić napar 4. Podawać w filiżankach z kostkami lodu Na Jesień i Zimę Herbata z karmelem i mlekiem Przepis na 3 – 4 szklanki ˝ l mleka 3-4 łyżki stołowe karmelu lub kandyzu łyżka czarnej herbaty 2 żółtka 1. Mleko zagotować z karmelem. 2. Herbatę zalać gotującym cię mlekiem i odstawić na 5 min. 3. Mleczną herbatę przecedzić przez sitko i zmiksować z żółtkami 4. Natychmiast podawać i pić na gorąco Herbata z przyprawami po angielsku Przepis na 1 porcję 100 g czarnej herbaty 4 kawałki cynamonu 3 łyżeczki tartej skórki z cytryny łyżeczka goździków Zielona herbata przywędrowała do nas z Chin, gdzie zachwycił się nią cesarz Chin.

OGŁOSZENIE Wszyscy uczniowie!!! Wdniu 12.01.2010 r o godzinie 16:00 odbędzie się prelekcja na temat pochodzenia i właściwości herbaty. jEST TO BARDZO INTERESUJĄCY TEMAT który naprawde warto poruszyć. Zapraszam wzystkich Dyrekcja, grono pedagogiczne oraz pan Jan kowalski wykladowca

Dodaj swoją odpowiedź