Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla.Istota fermentacji alkoholowej polega na przemianie, pod wpływem drożdży, cukru na alkohol i dwutlenek węgla: C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 W wyniku tego procesu powstaje również szereg produktów ubocznych, między innymi: gliceryna, kwas bursztynowy i kwas octowy. Inaczej: Beztlenowa reakcja biochemiczna. Proces ten polega na utlenianiu węglowodanów przez specjalne szczepy drożdży, w wyniku czego powstaje alkohol etylowy wykorzystywany do celów spożywczych oraz przemysłowych. Wina uzyskiwane są w drodze fermentacji alkoholowej z moszczu owoców Nie wiem za bardzo o co ci chodzi z tą zymazą,bo są to enzymy, które przyśpieszają fermentacje, jest ona wytwarzana przez drożdże i to ona powoduje fermentację alkoholową cukrów. Teraz jeszcze inaczej ;D Bardziej życiowo, bierzesz np owoce które zawierają węglowodany, dodane drożdże które zawierają zymazę powodują rozkład tych węglowodanów w owocach i w ten sposób wytwarza się alkogol etylowy i przy okazji wydziela się dwutlenek węgla. To bardzo proste ;) Jak czegoś nie rozumiesz to pisz !
C6H12O6----->2C2H5OH +2 CO2 NAD STRAŁKĄ U GÓRY DROŻDŻE A U DOŁU STRZAŁKI TEMPERATURA 34-37 STOPNI CELCJUSZA.