Technologia odżywek do włosów.

Technologia odżywek do włosów.
Odpowiedź

białka serwatkowe Najpopularniejszym obecnie surowcem stosowanym do produkcji odzywek białkowych jest serwatka mleka krowiego, z której pozyskuje się białko serwatkowe. Rzeczywiście laktoalbumina zawarta w białku serwatkowym mleka kobiecego wraz z albuminą białka jajecznego została przez ekspertów FAO/WHO uznana za białko o najwyższej wartości biologicznej. To znaczy, że skład aminokwasowy wymienionych białek jest najbardziej zbliżony do składu aminokwasowego białek ustrojowych w ciele człowieka. Do produkcji odzywek białkowych stosowana jest jednak ze zrozumiałych względów serwatka mleka krowiego, a nie kobiecego. Aby z serwatki mleka krowiego, pozostałej po wielkoprzemysłowej produkcji sera, otrzymać wysokiej jakości odżywkę białkową droga jest bardzo daleka. Podstawową informacją, na która należy zwrócić uwagę jest fakt, ze najwyższą wartość biologiczną ma frakcja serwatkowa mleka kobiecego zwana laktoalbuminą. Również laktoalbumina stanowi jedną z frakcji białek serwatkowych w mleku krowim. Jedną z podstawowych różnic, jakie dzielą białko serwatkowe mleka kobiecego od białka serwatkowego mleka krowiego jest to ze w mleku kobiecym w białkach serwatkowych występuje tylko laktoalbumina oraz białka odpornościowe natomiast w serwatce mleka krowiego oprócz laktoalbuminy i białek odpornościowych(albumina serum, immunoglobuliny, glikomakropeptydy), występuje tez laktoglobulina, której jest aż trzykrotnie więcej niż laktoalbuminy! Frakcja laktoglobuliny posiada nieco inny skład aminokwasowy niż laktoalbumina a do tego skoro nie występuje w mleku kobiecym, a jedynie w mleku krowim posiada właściwości alergizujące. (Uczulające). Mimo to obecna technologia pozwala wyprodukować z serwatki mleka krowiego możliwie najlepszą odzywkę białkową z wysoką zawartością laktoalbuminy. (Co tez przedstawię w dalszej części tekstu)

Dodaj swoją odpowiedź