Rolnictwo ekologiczne jest systemem gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa. Jest ono oparte na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, a nie na wytworach technologicznych. Podstawową zasadą rolnictwa ekologicznego jest odrzucenie w procesie produkcji żywności środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Takie działania mają na celu przede wszystkim produkcję żywności wysokiej jakości, która będzie służyła zdrowiu człowieka (przy utrzymaniu lub podwyższaniu żyzności gleby). Ponadto istotą rolnictwa ekologicznego jest życie zgodnie z prawami przyrody, jak również aktywizacja biologiczna Plusy- • wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii • ograniczenie lub całkowita rezygnacja z chemizacji, czyli stosowanie tylko nawozów naturalnych i opryskiwanie upraw jedynie za pomocą wywarów z odpowiednich roślin • ochrona gleby i wody • wytwarzanie produktów najlepszej jakości • dostosowanie mechanizacji do warunków środowiska • dobra jakość przechowalnicza minusy- Jest to metoda bardziej pracochłonna, dlatego też produkowana przez takie gospodarstwa żywność jest droższa. Ponadto metody rolnictwa ekologicznego sprawdzają się małych powierzchniach – od kilku di kilkunastu hektarów; na większych obszarach staje się to po prostu nieopłacalne. Dodatkowo powinniśmy pamiętać o tym, że niektóre wyciągi roślinne stosowane do opryskiwania, potrafią być silniejszymi i bardziej niebezpiecznymi truciznami.
plusy : produkcja zdrowej żywności minusy: małe zbiory i duzo więcej pracy. Rolnictwo ekologiczne jest produkcja żywności bez zastosowania nawozów sztucznych ,oprysków (stosowanie środków chemicznych).