Napisz pozytywne i negatywne znaczenie bakterii (8 pozytywnych i 6 negatywnych)

Napisz pozytywne i negatywne znaczenie bakterii (8 pozytywnych i 6 negatywnych)
Odpowiedź

Pozytywne : ` powodują rozkład i gnicie materii organicznej martwej; ` mineralizują i spulchniają glebę, fermentują obornik; ` oczyszczają wodę i ścieki (tzw. metoda biologiczna); ` są wykorzystywane w przemyśle: mleczarskim - w produkcji jogurtów i kefirów, serowarskim - w produkcji serów, gorzelniczym - w produkcji alkoholu, włókienniczym - w przeróbce lnu i konopi; ` są wykorzystywane do otrzymywania kiszonek (kapusty, ogórków, paszy dla zwierząt) ` dzięki ich obecności w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy, nap. krowy, mogą zachodzić procesy trawienia celulozy; w innych organizmach, np. u człowieka są źródłem witamin B i K; ` są doskonałym obiektem badań, szczególnie w genetyce; ` są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym w produkcji: szczepionek, surowic, antybiotyków, witamin Negatywne: ` uwalniają azot do atmosfery; ` powodują niszczenie materiałów przemysłowych (drewna, włókna, papieru); ` powodują gnicie produktów spozywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego; ` wywołują choroby człowieka (np. gruźlica, kiła), zwierząt (nosacizna, różyca), roślin (plamistość liści buraka, rak bakteryjny pomidorów); niestety tylko tyle negatywnych mam :) żeby nie było że to jakaś kopia, źródło: Vademecum maturzysty BIOLOGIA, wyd. Oświata.

pozytywne: -rozkład celulozy w przewodzie pokarmowym -rozkład niestrawionych pokarmów w jelicie -dostarczanie witamin -dostarczanie energii -przemysł spożywczy -biologiczne oczyszczalnie ścieków -tworzenie kompostu -destruenci negatywne: -chorobotwórcze -grużlica -czerwonka bakteryjna -gnicie żywności -gronkowiec salmonella

Dodaj swoją odpowiedź