Pozytywne: - Grzyby stanowią ważne ogniwo reducentów. Rozkładają substancje organiczne, tworzą próchnicę, rozkładają drewno, - Grzyby wykorzystuje się do produkcji antybiotyków, np. penicyliny, a także witamin, - Żyjąc w symbiozie z glonami, tworzą porosty, które są organizmami pionierskimi (rozkruszają skały, tworząc podłoże dla roślin), - Drożdże służą w przemyśle gorzelniczym, piekarniczym i mleczarskim przy produkcji serów i kefirów, - Służą też do otrzymywaniu kwasu szczawiowego i cytrynowego (kropidlak), - Grzyby są ciężkostrawne, ponieważ zawierają chitynę, ale nadają smak i zapach jedzeniu, - Są wykorzystywane do walki biologicznej ze szkodnikami. Negatywne: - Wywołują choroby ludzi i zwierząt (grzybicę, zatrucia) oraz choroby roślin (zgnilizna bulw ziemniaczanych, zaraza ziemniaczana), - Powodują psucie się produktów spożywczych, - Jako pasożyty roślin uprawnych znacznie obniżają plony.
Pozytywne: -Rozkładają martwą materię organiczną przyczyniając sie w ten sposób do krążenia materii w przyrodzie. Są więc reducentami (destruentami) - Są pożywieniem dla zwierząt i ludzi - Wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, np. drożdże, trufle - Wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym przy produkcji leków - Tworzą plechę porostów Negatywne: - Przyczyniają się do powstawanie próchnicy - Niektóre wywołują choroby - Niektóre powodują psucie się produktów spożywczych