Pozytywne: - Rozkład i gnicie martwej materii organicznej - Fermentacja obornika - Oczyszczają ścieki i wodę - Do produkcji serów, jogurtów, kefirów i alkoholi - Do produkcji szczepionek, antybiotyków, witamin, surowic - Wzbogacają glebę w azot - Ułatwiają trawienie celulozy (przeżuwacze) Negatywne znaczenie bakterii: - Choroby przez jady bakteryjne (jak kiełbasiany) - Gnicie produktów spożywczych - Niszczenie produktów przemysłowych
Role bakterii + -produkcja kefirów jogurtów - wytwarzanie leków i szczepionek -Wykorzystywanie w wytwarzaniu kompostu -w kiszeniu kapusty i ogórków - w oczyszczalniach ścieków -wykorzystanie w laboratoriach - gnicie produktów spożywczych np.chleba,owoców -powodują poważne choroby w tym dwoinkę rzeżączki uwalniają azot od atmosfery - powodują niszczenie materiałów przemysłowych
- organizmy pionierskie -wykorzystywane sa w przemyśle spożywczym do sporządzania serów, kefirów, jogurtów oraz kiszonych warzyw -oczyszczają środowisko -użyźniają glebę - bakterie symbiotyczne żyjące w żołądkach zwierząt roślinożernych umożliwiają im trawienie celulozy -wiele bakterii jest czynnikami chorobotwórczymi powodującymi choroby roślin i zwierząt - wytwarzają toksyny - wiele bakterii powoduje także choroby człowieka - wywołują procesy gnilne - produkcja antybiotyków - fermentują obornik