Opisz właściwości kału.

Opisz właściwości kału.
Odpowiedź

- ma specyficzny zapach ;D - Kał człowieka zawiera (w przybliżeniu): * niestrawione resztki pokarmu takie jak błonnik oraz obumarłe komórki wyściełające ścianki jelit - 10% * woda - 75% * bakterie - 15%, w większości niegroźne dla ludzi bakterie symbiotyczne, lecz w kale rozwijają się też groźne dla zdrowia drobnoustroje, w tym śmiertelnie groźne i bardzo zaraźliwe bakterie cholery i duru brzusznego. - odpadowe produkty procesu trawienia. - umożliwia wykrywanie pasożytów u człowieka itp

Na codzien wszyscy jestesmy narazeni na tysiace toksyn i substancji chemicznych: w pracy, w domu, za posrednictwem powietrza, którym oddychamy, zywnosci i wody, i poprzez stosowanie farmaceutyków. Co wiecej, jemy obecnie wiecej cukru i przetworzonych pokarmów niz kiedykolwiek w historii ludzkosci, a takze regularnie zatruwamy nasze ciala róznymi srodkami stymulujacymi i uspokajajacymi. Te toksyny , i "martwa" zywnosc prowadza do niestrawnosci, zaparc, zatruc, wzrostu wagi i niskiego zuzycia energii. Te objawy sa nie tylko niedogodne ale - moga one prowadzic do dlugoterminowych problemów zdrowotnych i powaznych chorob oraz wzrostu wagi. Lekarze alarmuja, ze az ok. 90% wszelkich chorób i dolegliwosci wynika bezposrednio lub posrednio, z nieczystego jelita grubego, narazonego na przechowywanie gnijacego i fermentujacego stolca, który jest doskonalym srodowiskiem dla wylegu nadmiaru bakterii gnilnych, fermentacyjnych i pasozytów. Z tego powodu kazdy z nas moze przed soba szczerze przyznac, ze czystosc zewnetrzna czy "wyglad" wewnetrzny jest równie wazny, a nawet wazniejszy, od czystosci zewnetrznej uznanej na calym swiecie za niezbedny warunek zachowania zdrowia. Badania kliniczne stwierdzaja, ze jelitach potrafi nagromadzic sie w krótkim czasie nawet 15 kg mas kalowych, czasami twardych jak kamien, blokujac niemal calkowicie przyswajanie czegokolwiek. Niemal kazdy z nas byl poddawany w swoim zyciu kuracji antybiotykowej lub stosowal potrzebne leki chemiczne, jadl modyfikowana zywnosc czy tez spryskiwane i nawozone ciezka chemia owoce i warzywa. To wszystko sprawia, ze mikroflory mamy malo albo wcale, za to mamy kilka lub kilkanascie kilogramów zlogów. Powinniśmy wiec usuwać zlogi i sluz, ulatwiajac tym samym przyswajanie substancji odzywczych, usuwac substancje toksyczne mogace powodowac powstanie komorek nowotworowych, odzywiac pozytywne bakterie jelitowe, obnizac przyswajanie tluszczy i cholesterolu,spozywac duze ilosci wody (zwieksza objetosc)-powoduje uczucie sytosci.

Właściwości kału: - Kał człowieka zawiera w przybliżeniu: * woda - 75% * niestrawione resztki pokarmu - 10% * bakterie - 15%, w większości niegroźne, lecz w kale rozwijają się też groźne dla zdrowia drobnoustroje, w tym śmiertelnie groźne i bardzo zaraźliwe bakterie duru brzusznego i cholery . -umożliwia wykrywanie pasożytów u człowieka - ma specyficzny zapach

Dodaj swoją odpowiedź