Witamina A- jej niedobór powoduje zaburzenia widzenia określane jako kurza ślepota Witamina C- jej niedobór powoduję krwawienie dziąseł (szkorbut) Witamina K- jej niedobór powoduje zakłócanie krzepnięcia krwi Witamina D ułatwia przyswajanie wapnia w jelicie cienkim i wbudowywanie go w kości. Jest szczególnie potrzebna w początkowym okresie rozwoju organizmu. Konsekwencją niedoboru witaminy D jest zbyt mała ilość wapnia w organizmie i nieprawidłowy rozwój kości, które są zbyt miękkie. Witamina D powstaje w skórze pod wpływem intensywnego światła słonecznego.
A: warunkuje dobry o prawidłowy wzrost i dobry sta skóry rran, wątroba, żółtka jaj, sery żółte, warzywa pomarańczowe i zielone B1: wspomaga i reguluje pracę mózgu i mięśni, układu nerwowego, dobra przemiaa materii drożdże , wątroba, grzyby, warzywa aciowe B2: zapobiega zajadom, chorom skóry drożdże warzywa pączkowe mięso B6: powoduje brak stanółw zapoalnych skóry, zanik mięśni, niedobór krwistości jęcznmień chleb razowy kiełki pszenicy drożdże B12: prawidłowa narfowgia krwi wzmacnia apetyt wątroba jajka mięso ryby morskie C: zapobiega chorobą dziąseł wzmacnia odporność organizmu owoce dzikiej róży natka pietruszki czarna porzeczka D: kształtowanie kości i zeów tran śledzie grzyby masło jaja F: bierze udziłą w procesach przemiany materii oleje roślinne oliwa kiełki K: wzmacnia krzepliwość kości