1. Napisz po kilka przykładów procesów odwracalnych i nieodwracalnych w kuchni? 2. Co się stanie , gdy latem w upalny dzień wyjmiemy galaretkę z lodówki i postawimy ją na dłuższy czas w kuchni? 3. Dlaczego galaretka nie tężeje? Pliss na jutro :)

1. Napisz po kilka przykładów procesów odwracalnych i nieodwracalnych w kuchni? 2. Co się stanie , gdy latem w upalny dzień wyjmiemy galaretkę z lodówki i postawimy ją na dłuższy czas w kuchni? 3. Dlaczego galaretka nie tężeje? Pliss na jutro :)
Odpowiedź

1 odwracalne- np. robienie lodu w kostkarce, zagotowanie i wrzenie wody w garnku, powstawanie pary na tależrzu lub szklance pod wpływem ciepła. nieodwracalne- zbicie się szklanki, spalenie patelni, złamanie łyżki 2 galaretka się roztopi.. zrobi się z niej woda.. 3. jeśli dodamy np ananasa to się nie stężeje ponieważ zawiera on enzymy rozkładające białka czyli te które znajdują się w żelatynie i powoduje sto nie zwieranie się galaretki

Dodaj swoją odpowiedź