Imbir, a właściwie jego korzeń poprawia krążenie oraz ułatwia trawienie. Roślina ta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, jak również przyprawowych. Użytkowany jest od kilku tysiącleci. Nie występuje już nigdzie w stanie dzikim - imbir jest uprawiany. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Właściwości lecznicze imbiru: 1. Pobudza układ odpornościowy 2. Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła) 3. Posiada działanie rozgrzewające (zaleca się jego stosowanie jesienią i zimą) 4. Działa przeciwzapalnie (pomaga przy zapaleniu stawów) 5. Reguluje pracę woreczka żółciowego 6. Przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach 7. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych 8. Niweluje poranne nudności (zalecany dla kobiet w ciąży) 9. Działa napotnie (pomaga usuwać toksyny) Pozdrawiam
Imbir jest to przyprawa , która występuje w formie suszonej , sproszkowanej i świeżej. Imbir ma zapach słodko- cytrusowy i jest o ostrym smaku. Imbir ma swoje zastosowanie w wypieku ciastek, pierników, a w formie syropu do deserów i likierów. Imbir w połączeniu z czosnkiem to świetny dodatek do mięs, sosów, zup i potraw z warzyw, pasuje też do sałatek owocowych.