Duże zróżnicowanie soli występuje w przyrodzie, przybierając postać minerałów, które są składnikami skał. Sole, które możemy rozpuścić w wodzie wchodzą w skład wód naturalnych. Niektóre z soli zawarte w dużych ilościach w wodach naturalnych nadają im określony smak, często też właściwości lecznicze. Oto niektóre sole : · sól kuchenna – chlorek sodu · sól gorzka – siarczan magnezu · saletra chilijska – azotan sodu · saletra indyjska – azotan potasu · soda kalcynowana – węglan sodu · wapień – węglan wapnia Chociaż większość nas nie jest tego świadoma, sole są wokół nas. Możemy je napotkać prawie wszędzie : · Szyby naszego domu są krzemianami sodowo – wapiennymi. Szkło możemy „stworzyć” z sody, wapienia i czystego piasku kwarcowego, natomiast otrzymać możemy je w hutach, gdzie wszystkie składniki stapia się przez wytłaczanie, prasowanie, wydmuchiwanie w formach. Zwyczajne szkło służy do wyrobów przedmiotów codziennego użytku, szkło potasowe do wyrobu naczyń laboratoryjnych, szkło kwarcowe do wyrobu aparatury optycznej, natomiast szkło ołowiane służy do wyrobu kryształów i soczewek. Podczas ogrzewania szkło powoli mięknie i stopniowo przechodzi w gęstą ciecz. A w czasie ochłodzenia ciecz staje się mniej płynna i powoli przechodzi i sztywną postać.
Sól ma wiele zastosowań we współczesnym świecie. Jest sól drogowa, sól kamienna, sól spożywcza, sól paszowa. Sól kamienna jest nazwą potoczną minerału o obco brzmiącej nazwie halit. Sól kamienna jest znana na całym świecie. Zastosowanie soli na drogach ma miejsce głównie w warunkach zimowych. Zimą, przy dużych opadach śniegu, na drogach powstaje ubita gruba wartwa śniegu, która z czasem zamienia się w lóg. Tylko odpowiednia ilość soli może stopić tą warstę i przywrócić znowu dawną nawierzchnię. Sól drogowa pełni więc bardzo ważną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa na drogach. Sól drogowa pojawia się często na ulicach miast i wsi razem z piaskiem. W każdej kuchni spotykamy sól spożywczą. Sól i pieprz to dwie podstawowe przyprawy. Szczypta soli sprawia, że smak potrawy staje się bardziej wyrazista. Sól więc można dodawać do zup, potraw mięsnych oraz sałatek. Ziemniaki gotowane bez soli mają mdły smak. Kotlet schabowy nie posolony i nie popieprzony także nie jest aż tak smaczny, jakby mógł być z dodatkiem przypraw. Gotowanie nie jest trudne. Ale trzeba przełamać strach. Warto na początku gotować zgodnie ze sprawdzonymi przepisami. A potem można opracowywać własne. Sól można też spotkać w łazience - w postaci soli do kąpieli. Dzięki niej kąpiel ładnie pachnie i człowiek może się zrelaksować po ciężkim dniu pracy.