Zredakuj wyrazy podobne: A)-4x-7-3x+7= B)x-2xy+½x-⅓x= C)-x²+y²-2x²-2y²= D)-x²+2x-3x+x²= E)4x+4-7x-½= F)-2ab+12a-4ab-16a= Plis Proszę o pomoc daje Najlepszą

Zredakuj wyrazy podobne: A)-4x-7-3x+7= B)x-2xy+½x-⅓x= C)-x²+y²-2x²-2y²= D)-x²+2x-3x+x²= E)4x+4-7x-½= F)-2ab+12a-4ab-16a= Plis Proszę o pomoc daje Najlepszą
Odpowiedź

Jeśli dobrze zrozumiałam zadanie powinno być tak : A) -4x - 7 - 3x + 7 = -4x - 3x = 7 - 7 - 7x = 0 B) x-2xy+½x-⅓x= x + 1/2x - 1/3x = 2xy 1,5 x - 1/3x = 2xy C)-x²+y²-2x²-2y²= -x² - 2x² = -y²+ 2y² - 3x² = y² D)-x²+2x-3x+x²= - x² + x² = 3x - 2x 0 = x E)4x+4-7x-½= 4x - 7x = -4 + 1/2 - 3x = -3,5 F)-2ab+12a-4ab-16a= - 2ab - 4ab = 16a - 12a -6ab = 4a

A)-4x-7-3x+7=-7x B)x-2xy+½x-⅓x=6/6x-2xy+3/6x-2/6x=7/6x-2xy=x(7/6-2y) C)-x²+y²-2x²-2y²=-3x²-1y² D)-x²+2x-3x+x²=-3x E)4x+4-7x-½=-3x+3 1/2 F)-2ab+12a-4ab-16a=-6ab-4a=2a(-3b-2)

Dodaj swoją odpowiedź