10 zasad sovoir vivre na języku polskim (w punktach)

10 zasad sovoir vivre na języku polskim (w punktach)
Odpowiedź

1Zawsze kobieta pierwsza wyciąga rękę. Nigdy nie podajemy jej ręki pierwsi, ona ma prawo decydować z kim chce przekroczyć barierę prywatności poprzez uścisk dłoni. Mimo że wiele dziewczyn niestety nie zna tej zasady, osobiście zawsze ją praktykuję i w razie potrzeby takie dziewczyny uświadamiam. 2Kobietę należy przepuścić przed sobą, jeśli otwieramy drzwi. 3Jeśli schodzimy po schodach, kobieta idzie za nami. Jeśli się potknie, jest duże prawdopodobieństwo, że zatrzyma się na naszych plecach, a nie na przykład na betonowych schodach. 4Na rozmowę kwalifikacyjną, nie zależnie gdzie, ubierz się w garnitur. Pamiętaj, aby zachowywać się zawsze odpowiednio do stroju. Np. nosząc garnitur, nie będziesz pluć na chodnik, albo bekać podczas jedzenia. 5To szef pierwszy podaje rękę. Jeśli w gabinecie szefa, jest jego sekretarka, oraz on, najpierw witasz się z szefem, gdyż on jest osobą ważniejszą. 6Nigdy nie witaj się przez rękawiczkę (zimą). Jeśli już podajesz rękę, i nie jest to osoba płci pięknej, zadbaj aby ten uścisk dłoni był porządny i mocny, oczywiście kobiety należy powitać delikatnie. 7Jeśli nie jesteś u siebie, a jesteś palaczem (współczuję), zapytaj czy właściciel akceptuje palenie, czy należy wyjść na dwór. 8Dotrzymuj obietnic. Zdobędziesz tym szacunek. 9Niezależnie od okoliczności, ubieraj się schludnie. “Jak Cię widzą, tak Cię piszą.” 10Nawet jeśli jesteś wśród znajomych, nie musisz od razu przeklinać i zmieniać się w innego człowieka, pamiętaj, że chodnikiem może akurat przechodzić Twoja babcia i może zawieść się na wnusiu.

Serwetki Po której stronie talerza kładzie się serwetkę? Serwetkę kładziemy zawsze po lewej stronie lub na jego środku, kiedy jest jeszcze pusty. Usta wycieramy lewą ręką, prawą musimy mieć wolną, by unieść doń kieliszek z wodą lub winem. Tylko płócienne serwetki kładziemy podczas jedzenia na kolanach. Papierowe powinny spoczywać przez cały czas posiłku po lewej stronie talerza. Sztućce Czy ich układ ma znaczenie? Ustawienie sztućców wysyła sygnały do kelnera i siedzących przy stole osób o twoim apetycie. Jeżeli skrzyżujesz je na pustym talerzu, kelner zaproponuje ci dokładkę. Nóż i widelec położone obok siebie równolegle i ustawione na godzinę 5 sygnalizują koniec posiłku. Warto też zapamiętać jedną zasadę: sztućce, które raz dotknęły jedzenia, nie mogą dotknąć stołu. Dlatego w trakcie posiłku kładziemy je na talerzu - trzonki nie powinny dotykać obrusa. Aperitif Co to właściwie jest aperitif? To nie jest nazwa trunku. Tak nazywamy czas oczekiwania na schodzących się gości lub danie główne. Podczas aperitifu podaje się lekkie alkohole: wermuty, gin z tonikiem, campari, koktajle z soków owocowych. Jedynym mocniejszym trunkiem może być wówczas whisky z wodą lub lodem. Aperitif trwa około dwudziestu minut. Dwa dania Co zrobić, gdy zamówimy jedno danie, a towarzysz dwa? W takim przypadku kelner zapewne zaproponuje ci aperitif lub przekąskę z pieczywa i aromatycznego masła. Nie odmawiaj, bo przez co najmniej kilkanaście minut będziesz musiał wpatrywać się w talerz twojego kompana, próbując toczyć niezręczną konwersację między jego kolejnymi kęsami. Kelner przyniesie twoją potrawę dopiero w czasie drugiego dania współbiesiadnika. Toasty Czy wznoszenie toastów jest staromodne? Toasty ubarwiają każde spotkanie towarzyskie, pod warunkiem że są krótkie i dowcipne. Pierwszy toast zawsze należy do gospodarza lub zamawiającego, który w ten sposób wita gości. Wznosi się go tylko winem lub szampanem. Nigdy wódką czy piwem. Nie powinno się wznosić toastu przed przystawką. Dekoracje na potrawach Co powinno się z nimi robić? Zjadać je czy nie? Jeść - pod warunkiem, że są jadalne. Chorągiewki, parasolki i inne ozdoby służące wyłącznie do dekoracji potrawy już na samym początku posiłku odkładamy na brzeg talerza. Podobnie z napojami. Nabitą na brzeg szklanki cytrynę czy plasterek pomarańczy wrzucamy do środka szklanki i wyciskamy delikatnie mieszadełkiem. Ryby Czy ryby rzeczywiście powinno się jeść dwoma widelcami? Nie! To symbol elegancji czasów PRL-u, gdy sztućce do ryb produkowano wyłącznie na eksport. Sztućce do ryb to widelec i szeroki tępy nóż, którym niczego nie kroimy, tylko oddzielamy mięso od ości. Zwykłym nożem i widelcem jemy ryby wędzone i śledzie. Pestki i ości Jak pozbyć się ich z ust? Zasada jest prosta: tą samą drogą, którą do ust trafiły. Pestki wypluwamy dyskretnie na łyżeczkę i odkładamy je na brzeg talerza, ości usuwamy z ust widelcem. Jeżeli ość utkwi ci w gardle, przeproś, wstań od stołu i pozbądź się jej w toalecie. Papierosy Czy palenie przy stole jest dopuszczalne? Papierosy mogą się pojawić przy stole dopiero przy kawie i deserze lub deseczce serów. I to pod warunkiem, że wszyscy siedzący przy stole wyrażają na to zgodę. Na eleganckich przyjęciach przy stołach jadalnych w ogóle się nie pali. Są do tego przeznaczone stoliki w oddzielnych salach, na których ustawiono popielniczki. Grzechem śmiertelnym jest zapalenie papierosa przy stole, kiedy nie wszyscy współbiesiadnicy zakończyli jedzenie. Smacznego i dziękuję Mówić czy nie mówić? Obowiązujące zasady grzeczności zmieniają się, dlatego nie zachęcamy już do jedzenia niemodnym słowem: smacznego. Wstając od stołu, wypada natomiast podziękować naszym współbiesiadnikom za miłe towarzystwo.

Dodaj swoją odpowiedź