waga sera: 45%*2kg =0,9kg waga cukru: 18%*2kg=0,36kg waga mąki: 2%*2kg=0,04kg waga masła: 8%*2kg=0,16kg waga jaj: 27%*2kg=0,54 kg ;]
w skład sernika wiedeńskiego wchodzi 45% sera białego,18% cukru,2%maki ziemniaczanej,8% masła i 27% jaj. Oblicz,ile ważą poszczególne składniki w dwukilogramowym serniku. 45%=0,45 18%=0,18 2%=0,02 8%=0,08 27%=0,27 2*0,45=0,9kg Ser biały 2*0,18=0,36kg cukier 2*0,02=0,04kg mąka ziemniaczana 2*0,08=0,16kg masło 2*0,27=0,54kg jaja
2kg to jest 2000g więc 2000g to jest 100% X - 45% x=900g to jest ser biały 2000g-100% x - 18% x=360g cukru 2000g-100% x - 2% x=40g mąki ziemniaczanej 2000g - 100% x - 8% x=160g masłą 2000g - 100% x - 27% x=540g jaj