jak odróznić muchomora sromotnikowego od pieczarki ?
jak odróznić muchomora sromotnikowego od pieczarki ?
muchomora sromotnikowego Trzon Białawy z odcieniem żółtawozielonkawym; wysokość 8–15 cm, grubość 1–2,5 cm. Ma wyraźny pierścień, gładki, lub słabo prążkowany. Nasada trzonu jest wyraźnie zgrubiała, bulwiasta i otoczona wysoką, odstającą pochwą. Miąższ Biały, nie zmienia koloru po przełamaniu, ma łagodny smak i słodkawy, nieco mdły zapach. Blaszki Białe, u starych okazów z lekkim odcieniem żółtawozielonkawym, gęste, o szerokości 8–12 mm. pieczarka Blaszki u młodych owocników różowe, po dojrzeniu brązowe, nie przyrośnięte do trzonu, o regularnej tramie. Na trzonach u wielu gatunków znajduje się przyrośnięty pierścień.
Muchomor sromotnikowy na plamki białe na kapeluszy i jest duży,a pieczarki są małe i mają blaszki.