Dlaczego białka zaliczamy do związków organicznych ? Co to są cukry organiczne ? Co to są tłuszcze organiczne ? Wymień czynniki wpływające na denaturacje u jakich związków zachodzi i na czym polega ?

Dlaczego białka zaliczamy do związków organicznych ? Co to są cukry organiczne ? Co to są tłuszcze organiczne ? Wymień czynniki wpływające na denaturacje u jakich związków zachodzi i na czym polega ?
Odpowiedź

wszystkie zwiaki wegla zaliczamu do zwiazków organicznych wyjatki to weglany, tlenki CS2,wegliki, inaczej ujmujac to zwiazki wegla wodoru a potem dochodza tlen azot i siarka, zwiaki organiczne tworza skaladaja sie od pojedynczych czasteczek do bardzo dlugich lancuchów zwanych polimerami. cukry i tluszcze to sa zwiazki organiczne bo skladaja sie z wegla wodoru itlenu. Na denaturacje wplywaja, pdwyzszona temperatura sole metali ciezkich lub bardzo duze stezenie. denaturacja < to inaczej scinanie bialka, np. przy smazeniu jajek,> jest to proces nieodwracalny

Dodaj swoją odpowiedź