1. Tasiemiec uzbrojony i nieuzbrojony - mięso wieprzowe lub wołowe z wągrami -... - 2. - ... - Zarazone larwami mięso - dokładna kontrola weterynaryjna mięsa 3. Owsik - ... - higiena osobista, higiena pomieszczeń 4. Glista ludzka - zanieczyszczone odchodami owoce, warzywa, ręce -... -
pasożyt | żródło zakażenia | profilaktyka ------------------------------------------------------------------------------ tasiemiec nieuzbrojony | mięso | kupowanie badanego i uzbrojony.........................................mięsa....... ----------------------------------------------------------------------------- włosień kręty | zakażone mięso świni | unikanie mięsa ................................. lub dzika.........| niedogotowanego .....................................................| i dziczyzny .....................................................| pochodzącej z ...........................................|niewiadomego pochodzenia ------------------------------------------------------------------------------ owsik.........| ...... nieumyte warzywa.....| ....mycie warzyw salmonella ....| .............................. |...przed spożyciem ------------------------------------------------------------------------------ świerzb...|...... niemycie rąk po zabawie | ...częste mycie rąk owsik.....|......ze zwierzęciem i t d ! | glista.......|