potrzebóję prezętacji jakiegoś wynalazku z 18 lub 19 wieku!!!! musi być długie. nie z neta a jeśli już to mieszać informacje daje naj!!! proszę to mam na poniedziałek!!1 proszę! bardzo!liczę na was...:ppp PROSZĘ

potrzebóję prezętacji jakiegoś wynalazku z 18 lub 19 wieku!!!! musi być długie. nie z neta a jeśli już to mieszać informacje daje naj!!! proszę to mam na poniedziałek!!1 proszę! bardzo!liczę na was...:ppp PROSZĘ
Odpowiedź

Kuchnia gazowa to rodzaj kuchenki wykorzystującej gaz ziemny lub mieszaninę propan-butan (LPG). Najczęstsza konfiguracja tego typu kuchenki wyposażana jest w 4 palniki do gotowania i piekarnik. Obecnie coraz częściej w kuchenkach gazowych stosuje się piekarniki elektryczne oraz elektryczne zapalniki. W miejscach, gdzie nie ma dostępu do sieci gazowej używa się kuchenki gazowe zasilane gazem LPG (mieszanina propanu i butanu) z butli. Stosowane są modele przenośne kuchenek gazowych zasilane z butli gazowej napełnionej mieszaniną propan-butan, podobnie jak stacjonarne kuchenki w miejscach, gdzie nie ma dostępu do sieci gazowej. Wyposażone najczęściej w jeden lub dwa palniki

proponuje Ci wynalazek Thomasa Edisona WSTĘP : Thomas Alva Edison (ur. 11 lutego 1847, zm. 18 października 1931) – jeden z najbardziej znanych i twórczych wynalazców na świecie, przedsiębiorca. Dorobek założonych i administrowanych przez niego laboratoriów to około 5000 patentów, z których 1093 wystawionych jest na jego nazwisko. W laboratoriach w Menlo Park i West Orange powstały następujące ważniejsze wynalazki: -fonograf -silnik prądu stałego -prądnica prądu stałego -oscyloskop -płyta gramofonowa -perforowana taśma filmowa -kamera filmowa z jednoczesną rejestracją dźwięku na taśmie filmowej -projektor filmowy do filmów dźwiękowych -betoniarka -lodówka -suche baterie alkaliczne -dyktafon -pióro elektryczne -pierwsza na świecie guma syntetyczna tzw. buna. -krzesło elektryczne -wyrzynarka do wewnętrznego wyrzynania Najbardziej lubiana i chyba najczęściej uzywany wynalazek to lodówka... Lodówka - dzięki temu ze w niej jest obnizona temperatura niż pokojowa , można przechowywać żywność - co bardzo kiedyś jak i teraz ułatwa zycie . Pierwsze lodówki wyglądały jak zwykłe szafki (zdjęcie takiej lodówki w załączniku ) Lodówka oznaczała niegdyś pomieszczenie gospodarcze, pojemnik lub szafkę izolowaną termicznie od otoczenia, umożliwiającą przechowywanie w obniżonej temperaturze łatwo psujących się produktów. Chłodzenie zapewniało umieszczenie we wnętrzu lodówki substancji o odpowiednio niskiej temperaturze i dużej pojemności cieplnej. Mogło to być ciało o dużej masie i cieple właściwym, jednak zazwyczaj wykorzystywano do tego celu ciepło przemiany fazowej (topnienia). Najczęściej używane czynniki chłodzące to lód (stąd nazwa — lodówka), mieszaniny oziębiające (np. lód z dodatkiem soli) oraz zestalony dwutlenek węgla - suchy lód. To jest sam tekst. Jesli ci sie podoba moge zrobić w formi prezentacji multimedialnej ( power point czy coś ) jeśli ci sie samo to spodoba jak znajde jakies ciekawostki to też dołacze :)

Dodaj swoją odpowiedź