Charakterystyczne elementy: duża ilość warzyw i przypraw np oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Specjalizuje się w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Kuchnia włoska swą popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie przyrządzania potraw. Włosi podobnie jak Francuzi, czynią z jedzenia wielką sztukę, która polega na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, niż na wyrafinowanych technikach przyrządzania. Rzym słynie z Abbacchio (jagnięcina w białym winie z rozmarynem), Genua z pasta alla Genovese w Emilia-Romania musimy skosztować parmezanu (czyli Parmigiano), a w Parmie tradycyjnej włoskiej szynki -prosciuto crudo, natomiast w restauracji w Lombardii kelner na pewno poleci nam Minestrone (tradycyjną zupę warzywną). Wszędzie możemy zjeść pizzę, spaghetti i różne inne odmiany makaronu (czyli -pasta), które doskonale smakują w całych Włoszech. Zgodnie z Włoską tradycją kluczowym elementem każdego posiłku (oprócz śniadania) jest wybór odpowiedniego wina. Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i rissotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z "eksportem" kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę.
Kuchnia włoska swą popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie przyrządzania potraw. Jest ona jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich, którą zna cały świat. Czym charakteryzuje się ta kuchnia? Przede wszystkim korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn oraz używaniem parmezanu. Poza tym Włosi nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez oliwy z oliwek, pomidorów, makaronu, czosnku, ryb i owoców morza. Powinno się dodać, że mimo to kuchnia włoska jest niezwykle różnorodna i ciekawa smakowo, a każdy z regionów tego kraju posiada swoje kulinarne specjały. Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa). Główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Posiłek na ogół zakończony jest deserem w postaci pyszne ciasta, np. panna cotty. Kuchnia włoska to kuchnia śródziemnomorska, w której również króluje wino zarówno białe jak i czerwone. Najsłynniejsze włoskie potrawy to: spaghetti, pizza, lasagne, tortellini, zupa minestrone, focaccia, risotto i wiele innych. Kuchnia włoska jest bardzo prostota, a przyrządzane potrawy są wprost przepyszne! Bogactwo i różnorodność smaków tej kuchni wynika, z regionalności kuchni według, której powstają potrawy. Oczywiście w każdym z tych regionów nieustannie króluje pomidor, który używany jest pod każdą postacią.