POTRAWY: Znanym przysmakiem i tradycją kulinarną w tym kraju są ryby. Chorwaci jak nikt inny potrafią przyrządzić je na 1000 sposobów. Umiejętności te są starożytną spuścizną Chorwatów, wszak już w neolicie potrafiono przygotowywać dania z ryb. Do dziś również stosuje się stare metody ich przyrządzania. Pamiętajmy, że w Chorwacji powstały pierwsze odlewnie brązu w Europie i dzięki tej technologii do dziś przetrwała jedna z najbardziej tradycyjnych potraw tego regionu, znana pod nazwą fiš papryka. Danie to jest, od czasu Vučedolian, przygotowywane właśnie nad ogniskiem w naczyniu z brązu. Składa się ono z trzech różnych gatunków ryb. Jednak jego najbardziej oryginalny skład znany jest nielicznym ekspertom kulinarnym. Tak czy inaczej, danie to podawane jest z ręcznie robionymi kluskami zwanymi rezanci. Ich sposób przyrządzania ma równie stare korzenie i niezwykle tradycyjną oprawę. Inną potrawą znaną w chorwackiej kuchni jest Čobanac. To tradycyjne danie pasterskie. Przygotowywane jest z ryb bądź z mięsa. Może być to właściwie każde dostępne mięso, ale prawdziwa, oryginalna Čobanac jest zrobiona z jagnięciny. Przed każdym posiłkiem koniecznie należy wypić tradycyjne brandy zwane tutaj šljivovica. Ten niezwykły napój ma dość sporą ilość procentów, bo aż do 75%. Poza tym mocnym trunkiem niezwykle sławne są chorwackie wina. Niestety ale tradycji nie moge ci powiedziec :/.
napisz o Chorwacji
a)tradycje
b)potrawy
oby dwie pliska na jutro muszę m mieć
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź