Rosół drobiowy 1. Warzywa myjemy i obieramy. 2. Mieso pluczemy. 3. Cebule rumienimy na brazowo nad palnikiem. 4. Do 2 litrowego garnka wkladamy warzywa, mieso, zrumieniona cebule i wszystko zalewamy woda i czekamy, az calosc sie zagotuje. 5. Gdy rosol sie zagotuje, na wierzchu plywaja tzw. szumowiny - skrecamy kuchenke na najmniejszy ogien, szumowiny delikatnie i dokladnie zdejmujemy i wyrzucamy. 6. Wsypujemy okolo 1/3 lyzki soli i 2/3 lyzki vegety. 7. Rosol zostawiamy na malutkim ogniu, przykrywamy i tak gotujemy okolo godzinki. 8. Po uplywie tego czasu sprawdzamy smak - jesli trzeba doprawiamy sola lub vegeta. 9. Rosol mozna podac tradycyjnie z makaronem (nitki) lub np. z ryzem lub kasza manna - wg fantazji :) Posypujemy natka i podajemy z ugotowana w srodku marchewka. Rosol jest swietna baza do wielu zup, jesli zostanie, przechowujemy w lodowce, po poprzednim przelaniu przez sitko (aby pozbyc sie kawalaczkow warzyw z vegety). a na drugie ziemniaki i schabowe z sałatką Sałatka z ananasem Prosty przepis na sałatkę z ananasem, kukurydzą, selerem i jajkami. Można również dodać wędlinę pokrojoną w kostkę lub paseczki. Sałatka z ananasem to doskonała przekąska nie tylko od święta. Składniki: 4 jajka 1 puszka seleru 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 por sól pieprz majonez zamiast pora można dodać chudą wędlinę pokrojoną w kostkę lub paseczki Wykonanie: Seler, ananas i kukurydzę odsączyć. Ananas i por pokroić w kostkę. Jajka ugotować i również pokroić w kostkę. Zamiast pora można dodać chudą wędlinę pokrojoną w kostkę lub paseczki. Układać warstwami smarując lekko majonezem w połowie i na wierzchu sałatki oraz dodawać trochę soli i pieprzu do smaku
Menu: Ciepłe dania: FASOLKA PO BRETOŃSKU Składniki Kilogram Fasoli „ Jaś” świeżej 2 laski kiełbasy Kawałek boczku gotowanego Cebula dymka 2 sztuki Przecier pomidorowy Majeranek Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Sol Mąka Opis przygotowania Fasole wypłukać i włożyć do garnka (jeżeli jest to sucha fasola dzień wcześniej włożyc do garnka z gorącą wodą , odczekać 2 godziny , odlać i zalać ponownie ciepłą wodą , spowoduje to że unikniemy wzdęć), zalać wodą , dodać ziele angielskie , liść laurowy, pieprz i szczyptę roztartego majeranku , posolić tylko odrobinę , posiekać cebule i wrzucić razem ze wszystkim. Gotować około 1h .Na patelnię najlepiej teflonową lub z powloką nieprzywierąjącą wrzucić pokrojona w kostkę kiełbasę i boczek . Podsmażyć do zrumienienia i dodać po godzinnym gotowaniu fasoli do garnka odcedzając tłuszcz i dodając też łyżeczkę koncentratu 30%go, gotować teraz do czasu zmiękczenia się fasoli do idealnego stanu , dobrze jest gdy niektóre z fasoli się już trochę rozpadną i dodadzą wywarowi charakterystycznego smaku . Jeśli fasola jest już gotowa , można dodać następna porcję koncentratu , ale niezbyt wiele , wystarczy łyżeczka , zetrzeć w dłoni garstkę majeranku i wrzucić do garnka , doprawić pieprzem i solą . Fasole zatrzepujemy wodą z mąką i gotujemy jeszcze chwileczkę by utraciła mączny smak .Jest wiele sposobów gotowania fasoli po bretońsku ten uważam za najlepszy , majeranek także daje aromat ale i też likwiduje procesy wzdęciowe NALEŚNIKI RUSKIE Składniki: na ciasto: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3 jajka pieprz i sól na farsz: 8 ugotowanych ziemniaków 40 dag białego sera 4 cebule sól, pieprz, vegeta Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i usmażyć na oleju. Ziemniaki zmielić razem z białym serem, dodać posiekaną i zeszkloną na tłuszczu cebulę , doprawioną vegetą(troche zostawic do poisypania nalesników), doprawić do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zwinąć jak krokiety. Przed podaniem można je podgrzać na patelni lub zapiec przez kilka minut w piekarniku. Na talerzu posypać zeszkloną cebulką. KOTLETY SOJOWE Przekąski: ZAPIEKANKA RYŻOWA CIASTECZKA CZEKOLADOWE I MAKOWE